TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
5 DÖNEM ÇALIŞMA PROĞRAMI (ESKİŞEHİR)

 11-12 ŞUBAT 2012`DE ŞUBEMİZİN 5. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI.

Şubenin 5. Olağan Genel Kurulu 11-12 Şubat 2012 de Harb-İş Eskişehir Şubesi eğitim salonunda gerçekleştirildi.  Genel kurul  gündeminin I. bölümü, 11 Şubat 2011`de saat 14.00 de başlayıp, saat 17`de sona erdi.  Gündemin ikinci bölümünde,  Şube organlarının seçimi yapıldı.  

 

Şube Genel kuruluna Oda II. Başkanı Hüseyin ALAN ve Denetim Kurulu üyesi Feyyaz KAPKAÇ katıldı.

 

 

 

 

11-12 ŞUBAT 2012 ‘ DE ŞUBE 5. DÖNEM YÖNETİM KURULU GÖREV DAĞILIMI YAPILDI.

Şubemizin, 11-12 Şubat 2012 ‘de yapılan  5. Olağan Genel Kurulunda seçilen Şube Yönetim Kurulu Üyeleri 18/02/2012 tarihinde ilk toplantısını yaparak,   dağılımı yapmıştır.

        Yönetim Kurulu Üyelerinin görev dağılımı 

       Şube  Başkanı                         : Hüseyin GÜL

 II. Başkan                                : Halim MUTLU

 Yazman Üye                           : Banu KULAÇ

 Sayman Üye                           : Gül YILMAZ

Mesleki Uygulamalar Üyesi : Ömer Kaan KOCAKÖSE

ayın Üyesi                                : Hüseyin SARIKAYA

Sosyal İlişkiler Üyesi              : Ceyhun YENİPINAR 

 

8 MART 2012‘ DE ESKİŞEHİR VALİSİ KADİR KOÇDEMİR ZİYARET EDİLDİ

Şubemizin 5.Dönem Yönetim Kurulu üyeleri Eskişehir valisi Kadir Koçdemir makamında ziyaret etti. Ziyaret sırasında Şube Başkanı Hüseyin Gül Şubenin 5.dönemde yapacağı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Şubenin 4.döneminde dile getirilen, ancak sonuçlanmayan bazı konuların takipçisi olduğumuzu söyleyen Şube Başkanı, 2011 yılında basın yoluyla açıklanan köy içme sularındaki arsenik ve bor miktarının " İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik Hükümleri‘`nin çok üzerinde olduğunu, bu konuya çözüm bulunması istenildi.

 Vali Koçdemir, Köy içme suları konusunda analizlerin devam ettiğini, bu köylerin mutlaka sağlıklı içme suyuna kavuşturulacağını söyledi.

12 MART 2012`DE TEPEBAŞI BELEDİYESİNİN YAPI DENETİM FİRMALARI İLE YAPTIĞI TOPLANTIYA KATILDIK.

12 Mart 2012‘de Tepebaşı Belediyesinin Yapı Denetim Firmaları ile yaptığı toplantıya, İnşaat, Makina, Mimar, Jeoloji, Elektrik Mühendisleri Odasının Eskişehir Şubelerinin temsilcilerini çağırması üzerine Şube Başkanı Hüseyin GÜL toplantıya katıldı. 

 

 

 

Tepebaşı Belediyesi meclis salonunda yapılan toplantıda yapı denetim firmalarının yaşadığı sorunlar ve bu sorunların aşılması konusunda öneriler dinlendi. Her Meslek Odası kendi çalışma alanı ile ilgili yaşanan aksaklıkları dile getirdi. Şube Başkanı Hüseyin GÜL yaptığı konuşmada zemin etütleri konusunda yapı denetim firmalarının sorumluluklarını yerine getirmediğini, yerinde denetim yapmadığını sadece raporu kaşelediğini dile getirdi. Yapı denetim firmalarının yapması gereken denetimlerin belediye elemanları tarafından yapılmaya çalışıldığını, Şubenin de Mesleki Denetim Elemanları ile rapor incelemesi yaparak yapılan hizmetin kalitesine destek verdiğini söyledi.

Zemin etütlerinin yerinde denetlenmesi için bu firmaların Jeoloji Mühendisi istihdam etmeleri istenildi.

12 MART 2012‘DE ESOGÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANI ZİYARET EDİLDİ.

ESOGÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanlığına Prof. Dr. Faruk OCAKOĞLU ‘ nun atanması nedeniyle ziyaret edildi. Ziyarete Şube Başkanı Hüseyin GÜL,Şube II. Başkan Prof. Dr. Halim MUTLU ve Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Kaan KOCAKÖSE katıldı. 

 

 

 

Bölüm Başkanına çalışmalarında başarılar dilendi.  Görüşmenin devamında  Jeoloji Bölümünün birlikte yapacağı çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

31 MART 2012`DE  JEOTEKNİK KOMİSYONU İLK TOPLANTISINI YAPTI

 

 

 

Şubenin 5. Dönem Jeoteknik Komisyonu, 31 Mart 2012 de Şube binasında ilk toplantısını yaptı. Komisyon Üyelerinden Serkan ERDOĞDU komisyon Başkanı seçildi. Daha sonra komisyonun iki yıllık süre için yapacağı çalışmaların bir taslak programı yapıldı.

03 NİSAN 2012`DE MİHALIÇÇIK KOYUNAĞILI KÖYÜNDEKİ KÖMÜR OCAĞINDA 4 İŞÇİNİN ÖLÜMÜ NEDENİYLE BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI.

Eskişehir`e bağlı Mihalıççık ilçesinin Koyunağılı Köyü yakınında Karadeniz Madencilik Ticaret Limitet Şirketi tarafından İşletilen Kömür ocağında 02 Nisan 2012 ‘de yapılan Patlatma sırasında bozulan tahkimatları onarma çalışmaları yapan Maden işçilerinin üzerine yaklaşık 4 tonluk bir kumtaşı blokunun düşmesi sonucunda hayatını kaybeden 4 maden işçisi için basın açıklaması yapıldı. 

Şube Başkanı Hüseyin GÜL, yaptığı basın açıklamasında; Ülkemizde hemen her yıl birden fazla ölümlü Maden kazası yaşandığını belirterek, Yaşanan kazalar ile ilgili yapılan incelemelerde; bütün maden kazalarının altında teknik altyapı yetersizliği, maksimum üretim, kar hırsı, ihmal, ilgisizlik, 

 

 

 

 

denetimsizlik, ve çalışma koşullarındaki yetersizliğin ön plana çıktığını söyledi. Şube Başkanı konuşmasının devamında ise olayla ilgili inceleme yapmak üzere oluşturulan teknik heyetin hazırlayacağı raporu, en kısa zamanda kamuoyuna açıklayacağını söyledi

 

   

 

14 NİSAN 2012`DE SERBEST ÇALIŞAN BÜRO VE ŞİRKET SAHİPLERİ İLE TOPLANTI YAPILDI.

03 Nisan 2012 tarihli Resmi Gazete de yayınlanarak, yürürlüğe giren Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliği ile Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler hakkında bilgi verilerek, bu değişiklikler karşısında Odamızın " Serbest Jeoloji Mühendislik ve Müşavirlik Hizmetleri Uygulama,  Büro Tescil ve Mesleki Denetim Yönetmeliğinin ilgili maddelerinin bağlayıcılığı konusunda bilgi verildi. Daha sonra serbest çalışan Meslektaşlarımızın ürettiği ürünlerde görülen aksaklıklar hakkında bilgi verilerek, bu aksaklıkların giderilmesi istenildi.

14 NİSAN 2012`DE ESOGÜ JEOGENÇ" PİKNİĞE GİDİYORUZ" ETKİNLİĞİ DÜZENLEDİ.  

ESOGÜ Jeogenç ve Jeok (Jeoloji Kulübü) tarafından dayanışma ve kaynaşma amacıyla 14 Nisan 2012`de Piknik düzenledi. ESOGÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümünün farklı sınıflarından 58 öğrencinin katıldığı piknik, Eskişehir`e yaklaşık 25 km. uzaklıktaki Şelale Mesire yerinde yapıldı.  

   

 

 

15 NİSAN 2012 TARİHİNDE BİLECİK TOKİ KONUTLARI BÖLGESİNE GİDİLEREK, BU BÖLGEDEKİ HEYELAN İNCELENDİ

 

 

 

 

(19 NİSAN 2012 TARİHİNDE )2 NİSAN 2012`DE ESKİŞEHİR İLİ MİHALIÇÇIK İLÇESİ KOYUN AĞILI KÖYÜ YAKININDAKİ KÖMÜR OCAĞINDA, 4 İŞÇİNİN ÖLMESİNE NEDEN OLAN ÇÖKME İLE İLGİLİ KOMİSYON RAPORU KAMUOYUNA AÇIKLANDI.

Eskişehir İli Mihalıççık İlçesi Koyunağılı Köyü yakınındaki Karadeniz Madencilik Tic. Ltd. Şti. firması tarafından işletilen yer altı kömür işletmesinde 2 Nisan 2012 tarihinde galeri tavanındaki yaklaşık 4 tonluk blokun, maden işçilerinin üstüne düşmesi sonucunda 4 maden işçisi hayatını kaybetmiştir. 

 

 

 

Bu olayı incelemek için görevlendirilen komisyonun 04 Nisan 20122de mahalline giderek yaptığı görüşme ve inceleme sonucu hazırladığı teknik rapor, basın açılamasıyla kamuoyuna duyuruldu. Komisyon raporu  aşağıdadır.

KOYUNAĞILI KÖYÜ KÖMÜR OCAĞI BLOK DÜŞMESİNE AİT TEKNİK RAPOR

Eskişehir İli Mihalıççık İlçesi Koyunağılı Köyü yakınındaki Karadeniz Madencilik Ticaret Limited rketi tarafından işletilen Kömür ocağında, 03/04/2012 tarihinde meydana gelen ve 4 maden işçisinin ölümü ile sonuçlanan galeri içerisindeki göçüğü incelemek üzere TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi tarafından Şube Başkanı Hüseyin Gül, Jeoloji Mühendisi Volkan Varna, Jeoloji Yük Müh. Prof. Dr. Kadir Sarıiz oluşturulan teknik heyetimiz, 04/04/2012 tarihinde adı geçen işletmeye gitmiştir. Heyetimiz İşletmede görevli şirket yetkilileri ile görüşerek, olay hakkında gerekli bilgiyi almış, daha sonra gözlem ve incelemelerde bulunmuştur. 

Koyunağılı köyü batısında yeralan kömür yatakları; Miyosen yaşlı çakıltaşı, kumtaşı, silttaşı, kiltaşı, marn ve kil ardalanmasından oluşan birim içerisinde yataklanmıştır.  Yeryüzünden 90 m. derinlikte uzunayak yöntemi ile işletilen kömürün taban kayacı marndan oluşmaktadır. Marnın üzerinde iki ana katman şeklinde yataklanan kömürün alt katmanı 50 cm. kalınlığındadır. Bunun üstünde 50 cm. kalınlığında kömürlü kumtaşı tabakası mevcut olup, kumtaşı tabakasının üstünde ise 130 cm. kalınlığında ana kömür katmanı bulunmaktadır. Ana kömür katmanının üstünde 25 cm kalınlığında kumtaşı yer almaktadır. Kumtaşı ile üstündeki marn arasında 1-2 cm. kömür bandı gözlenmektedir. Bu durum kumtaşı ile marn arasında zayıf bir zonun oluşmasına neden olmaktadır. 

İşletmedeki kömür üretimi, delme ve patlatma yöntemi ile yapılmaktadır. Kömür üretimi yapılan galerinin yüksekliği 2.40 m., galerinin genişliği ise 3.00 m. dir.  Patlatma ile yapılan işletme yönteminde; önce üst damar patlatılmakta, daha sonra ortadaki kumtaşı ile birlikte alt damarda aynı işlem tekrarlanmaktadır. 

Kömür üretimi yapılan galeride patlatma sırasında kömür aynasının yakınındaki tahkimatın hasar görmesiyle bu tahkimatı tekrar kurmaya çalışan 4 işçinin üstüne 25 cm. kalınlığında yaklaşık 4 tonluk bir kumtaşı bloğu düşmüş ve işçiler hayatını kaybetmiştir.

Sonuç olarak Karadeniz Madencilik Limited Şirketi tarafından Koyunağılı köyü batısında yer alan ve 03.04.2012 tarihinde meydana gelen göçük sonucu 4 maden işçisinin ölümüne; yeteri kadar jeolojik-jeoteknik çalışma yapılmadan hazırlanan işletme projesi ile bu veriler dikkate alınmaksızın yapılan yetersiz tahkimat sistemin neden olduğu düşünülmektedir.

ÖNERİLER

Maden kazalarının meydana gelmesinin nedenlerinin sadece teknik olarak değerlendirilemeyecek çok boyutlu bir konu olduğu bilinmekle birlikte bu raporda teknik önerilere yer verilmiştir. Madencilik faaliyetlerindeki tüm süreçlerde yerbilimleri alanındaki mühendislik disiplinlerinin bilimsel teknik ve uygulama birikimleri çalışmaların tüm aşamasında hayata geçirilmelidir.

Maden işletme projesinin hazırlanması aşamasından başlamak üzere, projenin uygulanması ve işletme süresince karşılaşılacak fay, kırık ve çatlakların tespit edilmesi, jeolojik birimlerin davranışları ve dayanım parametrelerinin belirlenmesi oldukça önem arz etmekte olup, bu  çalışmalar üretimin yönlendirilmesinin yanı sıra can ve ekonomik kayıplara yol açabilen kazaların önlenmesi içinde önemlidir. Kapalı işletmelerde jeolojik birimlerin özellikleri ve yapısal elemanlar dikkate alınmadan yapılan tahkimat ve patlatmalar sonucunda; blok düşmesi, yıkılma, tavan çökmesi, yanlış ve yetersiz tahkimat olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Son olarak Koyunağılı kapalı maden ocağında meydana gelen  tavan göçmesi  sonucu oluşan can kayıpların önlenmesi için;

Maden işletilmesine başlanılmadan önce;

- Ocak alanının jeolojik-jeoteknik etütleri ayrıntılı bir şekilde yapılmalıdır.

- Kapalı maden işletmelerinde düşme ve göçmeye neden olacak unsurlardan biri olan jeolojik birimler içerisinde yer alan fay, çatlak, tabaka düzlemi vb. süreksizliklerin konumları belirlenmelidir.

- Yeterli sayıda sondaj açılarak alınan numuneler üzerinde gerekli deneyler yapılarak her jeolojik birimin dayanım parametreleri ayrı ayrı belirlenmelidir.

- Arazi gözlemleri ve sondaj çalışmaları sırasında zayıf zonların varlığı araştırılmalı, bu zonların mühendislik özellikleri ve dayanım parametreleri ortaya konulmalıdır.

- Açılan sondajlarla yeraltısuyu seviyeleri tespit edilmelidir.

- Süreksizliklerin dayanım parametreleri belirlenmelidir.

- Hidrojeolojik çalışmalar yapılarak, işletmeye etki edecek yüzey ve yeraltı suyu durumları araştırılmalıdır.

- Yapılan tüm çalışmalar birlikte değerlendirilerek işletmeye esas olacak parametreler belirlenmeli, bu parametreler dikkate alınarak işletme projeleri dizayn edilmelidir.

Yukarıda belirtilen tüm bu çalışmalarla elde edilen veriler birlikte değerlendirilerek işletme projeleri hazırlanmalı, bu projelere uygun üretim faaliyetlerin yürütülmesi sağlanmalı ve her aşamada gerekli denetimler yapılmalıdır. İşletmelerde günlük jeoteknik veriler toplanıp değerlendirilmeli, yeterli güvenlik tedbirleri alındıktan sonra üretim faaliyetine geçilmelidir. 

Sonuçta, iş cinayetlerine dönüşen maden facialarının yaşanmasının kader olmadığını, insan merkezli politikalara, jeoloji bilim ve mühendisliğine gerekli önemin verilmesi durumunda jeolojik tehlike ve risklerin engellenmesinin mümkün olduğunu belirtiyoruz.

13/04/2012

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası

Koyunağılı Köyü Kömür Ocağı İnceleme Komisyonu

 

1 MAYISI ÇOŞKUYLA KUTLADIK

 

 

 

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı Eskişehir Sıhhıye Meydanında çoşkuyla kutlandı. Düzenleme kurulunda DİSK, TÜRK-İŞ, KESK, TMMOB ve diğer demokratik kitle örgütlerinin  yer aldığı  1 Mayıs Emek ve dayanışma Bayramı için saat 13` de Anadolu ESTRAM durağında toplanan kitle, saat 14`de yürüyüşe geçerek Sıhhıye meydanında toplandı. Yaklaşık beş bin kişinin katıldığı miting, DİSK, TÜRK-İŞ, KESK, TMMOB temsilcilerinin konuşmaları ile başladı. Alanda toplanan Örgütler hep bir ağızdan taleplerini haykırdı.

12 MAYIS 2012`DE KÜTAHYA- SİMAV DEPREMLERİ VE ETKİLERİ İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI.

 

 

 

Eskişehir kamuoyunun Simav`da, meydana gelen depremleri yakından takip ettiğini belirten Şube Başkanı  19 Mayıs 2011` de meydana gelen M=5,9 büyüklüğündeki depremden sonra meydana gelen depremlerin büyüklüğünün M=5`i geçmediğini, devam eden depremler nedeniyle yöre halkının paniğe kapıldığını, Simav depremlerinin hissedildiği Eskişehir de de halkın, benzer korkuları yaşadığını söyledi. 

 

  

 

Başta Simav ilçe merkezi olmak üzere çevre yerleşim yerlerinde görülen yıkım ve hasarların bina kalitesi ve yerleşim yerinin zemin özellikleri ile doğrudan ilişkili olduğunu, Simav ilçe merkezi hasar dağılımı incelendiğinde ovadaki/alüvyondaki yapılarda, güneydeki kayalık alana kıyasla daha fazla hasar izlendiği, Ovadaki bu yapıların, geçmiş yıllarda DSİ tarafından kurutulan Simav gölünün genç çökelleri üzerinde kurulduğunu, Simav şehir merkezinde yer alan tarihi Nasullah Ağa Camii`nin kuzey bölümünden itibaren hasar gören ve yıkılan yapıların önemli bir bölümünün kurutulan göl alanındaki oldukça genç gölsel çökeller üzerinde yapılması nedeniyle yapılardaki hasarların arttığı söyleyen Şube Başkanı, Eskişehir Yerleşim yerinin de büyük bir bölümü ile sanayisinin hemen hepsinin genç aüvyonal çökeller üzerinde kurulduğunu, Yapı stokunun büyük bir kısmı Simav daki yapılarla benzer özelliklere sahip olduğunu söyledi. 

       Yaşadığımız kentin, Gerek Eskişehir Fay zonunun, gerekse çevredeki diri fayların üreteceği depremlerin etkisi altında olduğunu söyleyen Şube Başkanı, oluşacak depremlerin büyüklüğü, yapılar üzerindeki hasarların doğrudan belirleyicisi olacaktır. dedi. Aynı basın açıklamasında Eskişehir kamuoyunu, 14 Mayıs 2012` de ESOGÜ ile birlikte düzenlenecek olan "Eskişehir`de Deprem ve Zemin" Konulu Çalıştaya davet etti.

 

14 MAYIS 2012`DE EGOGÜ İLE BİRLİKTE "ESKİŞEHİR`DE DEPREM VE ZEMİN" KONULU ÇALIŞTAY YAPILDI

 

 

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi ile ESOGÜ tarafından ortaklaşa düzenlenen "Eskişehir‘de Deprem ve Zemin" konulu çalıştay yapıldı. 14 Mayıs 2012‘de ESOGÜ Necla Özdemir Konferans salonunda düzenlendi.

 

Çalıştayın açılış konuşmaları; TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı,  ESOGÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı,  ESOGÜ Rektörü ve Eskişehir Milletvekili Salih Koca tarafından yapıldı.

Eskişehir in depremselliği ile zemin özeliklerinin bilinmesine ve deprem esnasında zeminin nasıl davranacağının anlaşılmasına ışık tutmak ve bu konudaki bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmak amacıyla düzenlenen çalıştaya, sunum yapmak üzere İTÜ, AFAD, MTA, ESOGÜ, AÜ.  DSİ. 3. Bölge Müdürlüğünden ve Üç Eksen Firmasından olmak üzere toplam 9 araştırmacı sunum yaptı.

 

 

 

Çalıştay 2 oturum şeklinde gerçekleşti. Jeoloji Mühendisleri Odası Bilimsel Teknik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kadir Dirik‘in başkanlığında yürütülen 1. Oturumda Dr. Ramazan Demirtaş (AFAD), Dr. Ömer Emre (MTA), Prof. Dr. Faruk Ocakoğlu (ESOGÜ) ve Doç. Dr. Cenk Yaltırak (İTÜ) tarafından olası bir depremde Eskişehir ilini etkileyebilecek diri fayları tanıtarak, yüzey faylanma tehlike zonu oluşturması, Eskişehir Fay Zonu‘nun geometrisi ve depremselliği konularında bilgiler verdi. Bu oturumca ayrıca Eskişehir il sınırları içinde ve çevresinde bulunan birçok diri fayın etkisi altında olduğu ve özellikle kent merkezinin zayıf zemin özellikleri nedeniyle oluşabilecek olası depremlerden önemli derecede etkilenebileceği belirtildi. 

 

 

Dokuz Eylül Üniversitesinden Prof. Dr. Hasan Sözbilir‘in başkanlığında yürütülen 2. Oturumda Yrd. Doç. Dr. Murat Türköz (ESOGÜ), Prof. Dr. Can Ayday (AÜ), Dr. Didem Yasin (ESOGÜ), Jeoloji. Yüksek Mühendisi İsmail Uğurlutiryaki (Üç Eksen) A.Ş. ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Osman Çakır (DSİ.3. Bölge Md.lüğü) tarafından Eskişehir ilindeki temel zeminlerinin mühendislik özellikleri, zeminin sıvılaşma potansiyeli ve geçmişte yapılmış çalışmalar hakkında sunumlar yapıldı.

20 MAYIS 2012`DE BİLECİK İL TEMSİLCİLİĞİNDE ÜYE TOPLANTISI YAPILDI.

Bilecik İl Temsilciliğinin sorunlarının ile isteklerinin dinlenmesi ve İl Temsilcisi - Temsilci yardımcılarının seçilmesi amacıyla toplantı yapıldı. Toplantı sonunda İl Temsilcisi, Temsilci yardımcıları ve Yedeklerinin seçimi yapıldı. Şube Başkanı Hüseyin GÜL, Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Kaan KOCAKÖSE katıldı.

14 MAYIS 2012 ‘ DE ESKİŞEHİR`DE DEPREM VE ZEMİN KONULU ÇALIŞTAYIN SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI.

 

 

 

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi ile ESOGÜ tarafından ortaklaşa olarak 14 Mayıs 2012`de düzenlenen "Eskişehir`de Deprem ve Zemin" Konulu Çalıştayın sonuç bildirgesi açıklandı.

 

 

 

 

Çalıştay düzenleme kurulu tarafından hazırlanan sonuç bildirgesi Şube Başkanı Hüseyin GÜL ve Şube Yönetim Kurulu üyesi Gül YILMAZ tarafından 22.05.2012`tarihinde basına açıklandı. Açıklama yazılı ve görsel yerel basında geniş yer buldu. 

ESKİŞEHİR`DE DEPREM ve ZEMİN ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ 

14 Mayıs 2012 tarihinde ESOGÜ Prof. Dr. Necla Özdemir Konferans salonunda Eskişehir Osmangazi Üniversitesi-Jeoloji Mühendisliği Bölümü ile TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi tarafından "Eskişehir`de Deprem ve Zemin" Çalıştayı düzenlenmiştir. Çalıştayın açılış konuşmaları; TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Hüseyin Gül, ESOGÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Faruk Ocakoğlu, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ve Eskişehir Milletvekili Salih Koca tarafından yapılmıştır. 

Jeoloji Mühendisleri Odası Bilimsel Teknik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kadir Dirik`in başkanlığında yürütülen 1. Oturumda Dr. Ramazan Demirtaş ( AFAD), Dr. Ömer Emre( MTA), Prof. Dr. Faruk Ocakoğlu (ESOGÜ) ve Doç. Dr. Cenk Yaltırak ( İTÜ) tarafından olası bir depremde Eskişehir ilini etkileyebilecek diri faylar tanıtılmış, yüzey faylanma tehlike zonu oluşturma, Eskişehir fay zonunun geometrisi ve depremselliği konularında bilgiler verilmiş ve Eskişehir`in il sınırları içinde ve çevresinde bulunan birçok diri fayın etkisi altında olduğu ve özellikle kent merkezinin zayıf zemin özellikleri nedeniyle oluşabilecek olası depremlerden önemli derecede etkilenebileceği belirtilmiştir.  

 Dokuz Eylül Üniversitesinden Prof. Dr. Hasan Sözbilir`in başkanlığında yürütülen 2. Oturumda Yrd. Doç. Dr. Murat Türköz (ESOGÜ), Prof. Dr. Can Ayday (AÜ), Dr. Didem Yasin (ESOGÜ), Jeoloji. Yüksek Mühendisi İsmail Uğurlutiryaki (Üç Eksen) A.Ş. ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Osman Çakır (DSİ.3. Bölge Md.lüğü) tarafından Eskişehir ilindeki temel zeminlerinin mühendislik özellikleri, zeminin sıvılaşma potansiyeli ve geçmişte yapılmış çalışmalar hakkında sunumlar yapılmıştır.

            Yapılan sunumlarda;

- Eskişehir ve çevresinin; Eskişehir Fay Zonu, Kuzey Anadolu Fay zonlarının hareketi sonucunda oluşabilecek depremlerin etkisi altında olduğu,

- Eskişehir Fay zonunun üreteceği depremin büyüklüğü konusunda bilgi kirliliği olduğu,

- 2001 yılında Anadolu Üniversitesi tarafından hazırlanan ve Mülga Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan Eskişehir`in İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt Raporu`nda Eskişehir` in imar planı sınırları içerisinde, Eskişehir fay zonuna ait olduğu belirtilen iz boyunca, hattın her iki tarafında 50 şer metre olmak üzere toplam 100 metrelik tampon bölgenin kentin planlanmasında önemli sorunlara yol açtığı, İzleyen süreç içerisinde 2002 yılında Osmangazi Üniversitesi tarafından Üniversite Kampüs alanından geçtiği iddia edilen fay ile ilgili olarak  ESOGÜ tarafından hazırlanan yeni bir raporun, Mülga Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından onaylanması sonucu fayın ESOGÜ kampus alanında geçmediğinin kabul edildiği, ancak  bu fayın kampus alanı dışındaki bölgede devam etmesinin, sürecin tamamen kilitlenmesine yol açtığı,

- Eskişehir ve çevresindeki sismik aktivite değişimlerini değerlendirebilek adına yer altı sularındaki kimyasal ve fiziksel değişimlerin sürekli izlenmesi gerektiği

- Eskişehir kent merkezinde alüvyon kalınlığının yaklaşık 15 - 20 m olduğu, orta veya  büyük bir depremde,  bazı yerleşim alanlarında zemin sıvılaşması gelişebileceği,

- Eskişehir ve çevresindeki yerleşim yeri ve yapı stoku düşünüldüğünde son yıllarda yapılan yapılar hariç önemli bir kısmının bugünkü yasal yönetmelik şartlarını sağlamasının mümkün olmadığı,

hususları tespit edilmiştir.

Yukarıda belirtilen tespitler çerçevesinde Eskişehir ili ve çevresinin geleceğe hazırlıklı olması amacıyla;

1-Eskişehir ili ve çevresini tehdit eden başta Eskişehir Fay Zonu ile Kuzey Anadolu Fay Zonu ve bu fay zonlarına bağlı olarak geliştiği düşünülen aktif fayların tespit edilmesi amacıyla bölge genelinde başta Eskişehir İl Özel İdaresi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ile ESOGÜ, MTA gibi kurumlarla iş birliği çerçevesinde jeoloji, tektonik ve paleo-sismolojik çalışmaların hızlı bir şekilde başlatılarak, bölgenin 1/100.000, 1/50.000 ve 1/25.000 ölçekli diri fay haritalarının hızlı bir şekilde yenilenmesinin gerektiği,  

2-Eskişehir il merkezi başta olmak üzere ilçe ve köy yerleşim alanlarının; yukarıda belirtilen ve hazırlanacak olan jeoloji ve diri fay haritalarındaki konum ve yerleri ile bu yerleşim yerlerinin zemin birimlerinin mühendislik özellikleri ile diğer afetler  ( heyelan, kaya düşmesi, sel baskını gibi) yönünden değerlendirilerek 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarına esas jeolojik - jeoteknik etütlerinin yapılarak, yerleşime uygunluk değerlendirmelerinin yapılması, yapılmış olanların ise yeni bilgi ve veriler çerçevesinde gözden geçirilmesi ve Eskişehir` in mücavir alan sınırları içerisinde kalan alanın 1/5000 ve 1/1000 ölçekli paleosismik haritalarının yapılması gerektiği, 

3-Eskişehir Fay zonunun deprem üretme potansiyeli olduğu göz önünde bulundurularak, faylanma tipi, geometrik özellikleri, segmantasyon yapıları, boyutu, tarihsel deprem aktivitesinin bir an önce ortaya konması gerektiği, üzerine basılarak vurgulandığı,

4- 2001 yılında Mülga Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan Eskişehir`in İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt Raporu`nda Eskişehir kent planı sınırları içerisinde, 

Eskişehir fay zonuna ait olduğu belirtilen iz boyunca, hattın her iki tarafında 50 şer metre olmak üzere toplam 100 metrelik faylanma tehlike zonu (tampon bölge) altlığının aktif tektonik ve paleo-sismolojik açıdan yeterli olmadığı, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı ölçeğinde fay izini belirlemek için hendek çalışmaları yapılarak, fayın tarihsel deprem aktivitesinin ortaya konulması gerektiğinin altının çizildiği, Bu açıdan bakıldığında Eskişehir yerleşim alanı içerisinde oluşturulan tampon bölgenin doğru olmadığı, bu nedenle ayrıntılı paleo-sismolojik araştırmalar yapılarak yeniden çalışılması ve değerlendirilmesi gerektiği,

5- Yerleşim alanları içerisinde kalan eskiyen ve yıpranan yapılar ile fay hatları veya zonları  ile düşük, zayıf zemin mukavemet özelliklerine sahip alanlar üzerinde kurulu bulunan yerleşim bölgelerinin halkın katılımı ve onayı da alınarak gerekli yapısal dönüşümlerinin gerçekleştirilmesi gerektiği,- 

yönünde görüş ve düşünceler ifade edilerek bu konunun TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi tarafından sürekli takip edilmesi, yapılan çalışmaların sürekliliğinin sağlanması amacıyla bu çalıştayın her yıl veya iki yılda bir düzenlenerek bilimsel veriler dayalı yeni bilgilerin, bölge halkının görüş ve değerlendirilmesine sunulması gerektiği kararlaştırılmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

  22.05.2012

                                                                                             Çalıştay Düzenleme Kurulu 

 

22 MAYIS 2012 ‘DE BİLECİK TOKİ KONUTLARI BÖLGESİNDE MEYDANA GELEN HELEYAN İNCELENDİ VE BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI.

Bilecik TOKİ konutlarının kuzeyinde meydana gelen heyelanı incelemek amacıyla Şube Yönetim Kurulunun 13 Nisan 2012 tarih ve 187/2 sayılı kararı ile oluşturulan komisyon,  15 Nisan 2012 tarihinde Heyelan bölgesinde ve TOKİ konutları bölgesinde inceleme yaptı. Komisyon tarafından hazırlanan rapor 22 Mayıs 2012 tarihinde yazılı basın açıklaması ile kamuoyuna duyuruldu. 

Komisyon tarafından hazırlanan rapor, Bilecik yazılı ve görsel medyasında geniş yer buldu.

 

 

 

 

 

22 MAYIS 2012 ‘DE BİLECİK TOKİ KONUTLARI BÖLGESİNDE MEYDANA GELEN HELEYAN İNCELENDİ VE BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI.

 

 

 

Basın açıklaması aşağıdadır. 

BASINA VE KAMUOYUNA

Bilecik İli TOKİ konutların bulunduğu bölgede meydana gelen ve hareketi halen devam eden heyelanı incelemek, amacıyla Şube Yönetim Kurulumuzun 13 Nisan ve 187/2 sayılı kararı ile Prof. Dr. Can AYDAY, Prof.Dr.  Halim MUTLU, Jeoloji Mühendisi Selehattin KILIÇ, Jeoloji Mühendisi Serkan ERDOĞDU ve Jeoloji Mühendisi Deniz ÖZ`ün katılımı bir heyet oluşturulmuştur. Oluşturulan heyet, 15.Nisan 2012 tarihinde mahalline giderek, heyelan bölgesinde ve çevresinde inceleme gerçekleştirmiştir.

 Heyelanın meydana geldiği tarihten günümüze kadar geçen sürede ciddi önlemlerin alınmaması ve TOKİ konutlarının tehlike riskine açık olması nedeniyle bu açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. 

Heyelanı inceleyen komisyonun yaptığı çalışmalar sonucunda aşağıdaki hususular tespit edilmiştir.

1-Topoğrafyanın heyelan için uygun olduğu  ve bölgede önceki yıllarda meydana gelmiş sınırları dahah büyük bir  heyelanın  (fosil heyelan) olduğu düşünülmüştür.

2-Ekteki uydu görüntüsüne ait fotoğrafta su çıkışlarının görüldüğü yerler beyaz dairelerle işaretlenmiştir.  Yörede yaşayanlar yola yakın olan su kaynağının geçmiş yıllarda başka bir lokasyonda çıktığını beyan etmişlerdir. 

3-Heyelanın, topuk kısmında yapılan kazı çalışmaları ve karların erimesi ile zeminin suya doygun hale gelmesi sonucu harekete geçtiği kanaatine varılmıştır.

4- İncelemenin sadece gözlemsel olması nedeniyle Kaymanın hangi düzlem üzerinde olduğunun tespitine yönelik  yterince veri elde edilememiştir.  Ancak sahada görülen mostralardan en üstte yamaç molozu olmak üzere sıra ile, kiltaşı ve kumtaşı tabakaları gözlemlenmiştir. Kaymanın yamaç molozu ile kiltaşı arasındaki yüzey düzlemi boyunca meydana gelmiş olabileceği sonucuna varılmıştır. 

5-Heyelanın taç kısmında meydana gelen en büyük düşey hareket; 1-1,5 m., yatay hareket ise yine 1-1,5 m. Civarındadır.

6-Heyelanın kapsadığı alanın genişliği yaklaşık 100 m., boyu ise yaklaşık 500 m. dir.

ÖNERİLERİMİZ

Yukarıdaki bulgular çerçevesinde alınması gereken önlemler önceliklerine göre sıralanmıştır;

1-Öncelikli olarak heyelanın taç kısmı olmak üzerer zemine sızarak etki edeceği düşünülen yüzey ve yeraltı suyunun drenajı yapılarak zeminden uzaklaştırılmalıdır.

2-Kayma düzleminin derinliğinin ve kayma düzleminin morfolojisinin ortaya çıkartılabilmesi için sondajlar açılarak inklinometre ölçümleri yapılmalıdır.

3- Bölgedeki binaların heyelandan etkilenmemesi için, sondaj sonucunda elde edilecek bulgulara göre belirlenecek uygun yerlere, uygun kimyasallar veya çimento ile stabilizasyon ve iksa yapılarının (kazık, ankraj, vb.) biri veya birkaçı yapılmalıdır.

4-Bölgenin "Jeoloji-Jeoteknik Etüt" lerin ayrıntılı olarak yapılması ve bölgenin yerleşebilirlilik açısından yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir. 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

25 MAYIS 2012`DE DSİ 3. BÖLGE MÜDÜRÜ ZİYARET EDİLDİ.

DSİ 3. Bölge Müdürü Erol Şenöz ziyaret edildi. Ziyarete Şube Başkanı Hüseyin Gül, Şube Yönetim Kurulu üyeleri Banu Kulaç, Ömer Kaan Kocaköse ve Ceyhun Yenipınar katıldı. Yaklaşık 1 saat süren ziyaret sırasında Şube hakkında ve Şubenin çalışmaları konusunda bilgi verildi. Taleplerimiz iletildi. Bazı bölgelerdeki yeraltısuyu kalitesini etkileyen kirleticiler konusunda duyarlılığımız ifade edildi.

DSİ Bölge Müdürü Erol Şenöz, taleplerimiz konusunda gerekli yardımı ve duyarlılığı göstereceğini söyledi.

 

 

 

26 MAYIS 2012`DE KÜTAHYA İL TEMSİLCİLİĞİNDE ÜYE TOPLANTISI YAPILDI

Kütahya İl Temsilciliğinin sorunları ve isteklerinin dinlenmesi, İl Temsilcisi ve Temsilci yardımcılarının seçilmesi amacıyla toplantı yapıldı. Toplantı sonunda İl Temsilcisi, Temsilci yardımcıları ve Yedeklerinin seçimi yapıldı. Toplantıya Şube Başkanı Hüseyin GÜL, İl Temsilcisi Erhan AR Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Yaşar  KİBİCİ  ve üyeler katıldı.

27 MAYIS 2012`DE AFYONKARAHİSAR İL TEMSİLCİLİĞNDE ÜYE TOPLANTISI YAPILDI

Afyonkarahisar  İl Temsilciliği‘nin sorunları ve taleplerinin dinlenmesi, İl Temsilcisi ve temsilci yardımcılarının seçilmesi amacıyla toplantı yapıldı. Anemon Otelde yapılan Toplantıda üyelerin sorunları dinlendi. Sorunların çözümüne ilişkin görüşler alındı. Daha sonra İl Temsilcisi, temsilci yardımcıları ve yedeklerinin seçimi yapıldı. Toplantıya Şube Yönetim Kurulu Üyesi  Hüseyin SARIKAYA  İl Temsilcisi Yusuf ULUTÜRK  Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç.Dr.Ahmet YILDIZ ve üyeler katıldı. 

 

 

26 HAZİRAN 2012 TARİHİNDE İKK İLE BİRLİKTE TEKSAN ‘DA MEYDANA GELEN BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI.

 

 

 

 

 

 

02 TEMMUZ 2012 TARİHİNDE İKK İLE BİRLİKTE SİVAS KALİAMI İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASINA KATILDIK

Sivas katliamının yıldönümü nedeniyle  TMMOB Eskişehir İKK‘ sı tarafından yapılan basın açıklamasına katıldık.

 

   

 

17 AĞUSTOS 2012 TARİHİNDE MARMARA DEPREMİNİN YIL DÖNÜMÜNDE BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI.

17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin 13. yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması yapıldı. Şube binasında yapılan açıklamaya yerel basın yoğun ilgi gösterdi. Basın açıklaması görsel ve yazılı basında geniş yer buldu.

 

 

 

   

 

20 EYLÜL 2012‘DE SERBEST ÇALIŞAN JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÜRO VE ŞİRKET TEMSİLCİLERİYLE TOPLANTI YAPILDI.

Şube binasında yapılan toplantıda aşağıdaki konular görüşüldü:

• 1: Eskişehir`de meslektaşlarımızın yaptığı taş kolonlar ile ilgili yaşanan sorunlar, aksaklıklar ve belediyelerin taş kolon ile ilgili talepleri.

• 2-Zemin etüt raporlarında görülen aksaklıklar dile getirildi. Uyulması gereken kurallar hatırlatıldı.

 

21 EKİM 2012‘ DE TARİHİNDE DÜZENLEYİCELER ARASINDA TMMOB`NİN YER ALDIĞI ZAMLARA,İŞSİZLİĞE, YOKSULLUĞA VE SAVAŞA HAYIR MİTİNGİNE KATILDIK.

TMMOB, KESK, DİSK, TTB tarafından düzenlenen ülkenin her tarafında aynı tarihte yapılan yürüyüşlü Zamlara, işsizliğe, yoksulluğa, savaşa hayır basın açılamasına katıldık, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan kitle Hamamyolu Saat kulesi önüne kadar yürüdü ve burada basın açıklaması yapıldı. 

 

 

 

22 EKİM 2012‘ DE SERBEST ÇALIŞAN JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÜRO VE ŞİRKET TEMSİLCİLERİ İLE TOPLANTI YAPILDI.

Bu toplantıda zemin etüt raporlarında görülen aksaklıklar dile getirilerek, aksaklıkların giderilmesi istenildi. Ayrıca mesleki saygınlığa gölge düşürecek uygulamalardan kaçınılması istenildi. Daha sonra büro ve şirket temsilcilerinin sorunları dinlendi. Çözüm önerileri üzerinde tartışıldı. 

 

 

02 ARALIK 2012‘ DE BİLECİK İL TEMSİLCİLİĞİNDE ÜYE TOPLANTISI YAPILDI.

Bilecik Öğretmen evinde yapılan toplantıda üyelere Şube çalışmaları hakkında bilgilendirildi. 8 Aralık 2012‘de yapılacak olan 5 dönem şube 1. danışma kuruluna katılmaları istendi. Temsilciliğe kayıtlı büro ve firma temsilcileri, diğer illerden gelen firmaların zemin etütlerini çok düşük fiyatlara yaptıklarını belirterek, zor durumda kaldıklarını ve bu fiyatlara yapılan etütlerin sağlıklı olmayacağını ifade ederek, zor durumda kaldıklarını söylediler. Daha sonra Temsilcilik faaliyetlerinin yürütüleceği bir büro talebinde bulunuldu.

 

04 ARALIK 2012‘ DE DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ NEDENİYLE BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI.

Şube Başkanı Hüseyin GÜL tarafından yapılan basın açıklamasında madenciliğin durumu ve çalışanların sorunları dile getirildi. Dünya Madenciler Günü kutlandı.

 

 

08 ARALIK 2012‘ DE 5. DÖNEM 1. DANIŞMA KURULU TOPLANTISI YAPILDI

Toplantıya;  Dündar ÇAĞLAN, Kazım ALTAYLI , Ümit UZUNHASANOĞLU ve çok sayıda üyemiz katıldı.Toplantının sonunda Emek Ödülü sahiplerine ödülleri verildi.

 

 

 

 

8 OCAK 2013 ‘ DE ZONGULDAK KOZLUDAKİ KÖMÜR OCAĞINDA  HAYATINI KAYBEDEN 8 MADENCİMİZ İÇİN BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

Türkiye Taş Kömürü Kurumunun Kozlu Müessese Müdürlüğüne ait kömür ocağında 7 Ocak 2013 tarihinde meydana gelen Metan gazı püskürmesi nedeniyle hayatını kaybeden 8 madencimiz için basın açıklaması yapıldı. 

 

 

 

Yapılan açıklamada kazaların nedenleri dile getirildi. Mühendislik  hizmetlerinin yeterince yer almadığı güvencesiz çalıştırmanın gittikçe yaygınlaştırıldığı, kamu denetiminden çıkarılarak özelleştirilen madencilik sektöründe yaşananların, kaza değil cinayet olduğu belirtildi. Yapılan açıklama Eskişehir yerel basınında geniş yer buldu.

 

 

13 OCAK 2013‘ DE TMMOB YASA TASARISI TASLAĞININ GERİ ÇEKİLMESİ İÇİN  ESKİŞEHİR İKK TARAFINDAN İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI.

Torba kanun tasarısı olarak bilinen ve içerisinde TMMOB kanun tasarısı taslağının da yer aldığı 11 adet kanun tasarısı taslağının halka açıklanması ve TMMOB kanun tasarısı taslağı başta olmak diğer tasarı taslaklarının geri çekilmesi için 13 Ocak 2013 tarihinde saat 16:00‘da imza kampanyası başlatıldı. Adalar Migros önünde açılan stantla başlayan imza kampanyası üç gün sürdü. 

         

 

15 Ocak pazar günü saat 14:00-16:00 arasındaki  imza kampanyası,   Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi, İMO Eskişehir Şubesi ve Maden Mühendisleri Odası Eskişehir İl Temsilciliği tarafından yürütüldü.

14 OCAK 2013 ‘DE AFYONKARAHİSAR  İL TEMSİLCİĞİ TARAFINDAN BASIN AÇILAMASI YAPILDI.

Afyonkarahisar İl Temsilciliği tarafından 13 Ocak 2013 ‘de Afyonkarahisar‘da meydana gelen 3,3 büyüklüğündeki deprem nedeniyle basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamaya yerel televizyon ve gazetelerde geniş yer verildi.

18 OCAK 2013‘DE ÜLKEMİZE, GELECEĞİMİZE, MESLEK ODALARIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ SLOGANIYLA  MEŞALELİ YÜRÜYÜŞ YAPILDI.

 

 İçersinde TMMOB yasa tasarısı dahil 11 yasa tasarısının yer aldığı Torba kanun tasarısı taslağını protesto etmek amacıyla meşaleli yürüyüş yapıldı. 

         

 

 TMMOB‘ye bağlı Odaların Eskişehir örgütlülükleri katılımıyla yapılan yürüyüş saat 18:00‘de Sağlık Müdürlüğü önünde başlayıp, Hamam yolu yediler parkına kadar deva etti.  Yürüyüş sonunda İKK sekreteri Banu GÜRLEK tarafından basına açıklaması yapıldı. Meşaleli yürüyüş,yerel yazılı ve görsel basında geniş yer buldu. 

 

 

 

20 OCAK 2013‘DE EMPERYALİZMİN TAŞERONU OLMAYACAĞIZ  SLOGANLI YÜRÜYÜŞLÜ BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI.

TMMOB, DİSK, KESK, TTB‘ nin birlikte düzenlediği  " Emperyalizmin taşeronu olmayacağız, Suriye‘ye emperyalist müdahaleye hayır, Ortadoğu‘nun geleceğini halklar belirleyecek" sloganlı yürüyüşlü basın açıklaması için İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanılıp,  Yediler parkına kadar yüründü. Sloganlar eşliğinde yapılan yürüyüşe, düzenleyici dört örgütün dışında  sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler de katılım gösterdi. Eylem yediler parkında yapılan basın açıklamasıyla son buldu. 

 

 

 

 

04-26 ŞUBAT 2013 ÜYELERİMİZİN TALEBİ ÜZERİNE NETCAD KURSU DÜZENLENDİ

 

 

 

9 ŞUBAT 2013‘DE ŞUBEMİZİN DE İÇERİSİNDE YER ALDIĞI ESKİŞEHİR AKADEMİK ODALAR BİRLİĞİ  TARAFINDAN " MESLEK ODALARI NEDEN HEDEFTE " KONULU PANEL GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Şubemizin de kurucuları arasında yer aldığı Eskişehir Akademik Odalar Birliği tarafından     9 Şubat 2013 ‘de " Meslek Odaları Neden Hedefte" konulu panel gerçekleştirildi. Zübeyde Hanım Kültür Merkezinde yapılan panele; konuşmacı olarak TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Özuğurlu katıldı.  Panelin yürütücülüğü, Eskişehir Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı İlker Özokçu tarafından yapıldı. 

 

 

 

 

 

 

10 MART 2013‘DE BİLECİK İL TEMSİLCİLİĞİNDE ÜYE TOPLANTISI YAPILDI

Bilecik İl Temsilciliği üye toplantısı 10 Mart 2013 de Bilecik Öğretmen Evinde yapıldı. Toplantıda Şube çalışmaları hakkında üyelere bilgi verildi.  Üyeler,  yaşadıkları sorunları dile getirdi. sorunların çözümü konusunda öneriler dinlendi.  Daha sonra Bilecik İl Temsilciliği için kiralanan büro gezildi. 

 

 

22 MART 2013‘ DE TARİHİNDE DÜNYA SU GÜNÜ NEDENİYLE BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI.

Dünya Su Günü Nedeniyle Şube Başkanı tarafından basın açıklaması yapıldı.  Yapılan açıklamada ; Yerkürenin 3/4 nün su ile kaplı olduğunu ancak tatlı suların %2,5-3,0 kadar olduğu, buna karşın yaralanılacak tatlı suların %77 sinden fazlasının buzullarda olduğunu, geriye kalan %23 lük yüzey ve yeraltısularının da ancak %1 inden yaralanma olanağı olduğunu söyledi.  Türkiye nüfusunun 70 milyon olduğu düşünüldüğünde ve tüm tatlı sularımızın hala çok temiz olduğu, kirletilmediği kabul edilse dahi, kişi başına düşen su miktarı en fazla: 1600 m3/yıldır. Su zengini ülkelerde kişi başına düşen su miktarının 10 000 m3/yıl olduğu gerçeğinden hareketle su zengini bir ülke olmadığımız görülmektedir dedi.

            

 

Su fakiri sayılabilecek bir ülke olarak, hızlı ve çarpık gelişen kentlerdeki nüfus artışı ve sanayileşme, iklim değişiklikleri, katı atık depolama yerlerinin yer altı suyu rezervuarlarının beslenme alanlarında seçimi, sanayi ve evsel atıklar, tarım alanlarında yapılan gübreleme vb çalışmalar, yer üstü ve yeraltısuyu kalitesini ciddi olarak tehdit etmekte ve kirletmektedir. Bu olumsuzlukları gidermek için hazırlanan Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarının büyük bir çoğunluğu ne yazık ki göstermelik nitelikte olmakta ve kontrol mekanizmaları da sorumluluklarını yerine getirmemektedir. Nitekim Ergene, Küçük ve Büyük Menderes, Gediz, Kızılırmak nehirleri gibi daha pek çok akarsu ve rezervuarlar, bu kirletici unsurlar nedeni ile bugün kullanılamaz duruma gelmişlerdir. Diğer taraftan ülkemizdeki belediyelerin yaklaşık 50 tanesinin kanalizasyon sularını arıttığı, diğer belediyelerin ise arıtmadığı, Belediyelerin  atık sularını akarsu, göl ve derelere verdiği bilinmektedir. Bu durum sularımızın günden güne kirlendiği gerçeğini ortaya çıkarmaktadır dedi.

 

0 MART 2013‘DE AFYONKARAHİSAR İL TEMSİLCİLİĞİNDE ÜYE TOPLANTISI YAPILDI.

Afyonkarahisar İl Temsilciliğinde 30 Mart 2013 tarihinde üye toplantısı yapıldı. Genelde serbest çalışan üyelerin katıldığı toplantıda, başta Oda sicil durum belgeleri olmak üzeren yaşanan sorunlar dile getirildi.

Sicil durum belgeleri konusunda odanın kararlılığı anlatıldı. Sicil Durum Belgesi almadan idarelere rapor veren meslektaşlarımızın disiplin kuruluna verilmesi talep edildi.  Mevcut durumun devam etmesi halinde  haksız bir rekabetin yaşanacağı, üretilen ürünlerin kalitesinin düşeceği ifade edildi. Bundan sonra hiç bir büro ve şirketin sicil durum belgesi almadan   idarelere   proje ve rapor vermemesi konusunda görüş birliğine varıldı. 

 

 

 

 

08 MAYIS 2013`DE KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ  (AFYONKARAHİSAR) JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜNDE TOPLANTI YAPILDI

Kocatepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde açılan Jeoloji Mühendisliği Bölümü yeni açılmış bir bölüm olup,  2012-2013 öğretim yılı için öğrenci almaya başlamıştır. Bölümün 17 öğrencisi vardır. Üniversitede yapılan toplantıya 13 öğrenci katılmıştır. Şube Başkanı Hüseyin GÜL, Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin SARIKAYA, Afyonkarahisar İl Temsilcisi Yusuf ULUTÜRK,  Bölüm Başkanı Doç Dr. Ahmet YILDIZ ve Bölüm Öğretim Üyeleri katıldı. 

Şube Başkanının Odayı ve JeoGenç Örgütlülüğünü tanıtan konuşmasından sonra, Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin SARIKAYA ve İl Temsilcisi Yusuf ULUTÜRK` ün  konuşmalara katılması ile Oda Öğrenci, Oda-Üniversite ilişkilerinin gerekliliği, atılması gereken adımlar, karşılaşılan sorunlar, sorunların çözümleri, Öğrencilerin Odadan beklentileri, Odanın sunabileceği olanaklar konusunda  görüşler açıklandı. Staj yeri bulma ve Bilgisayar programları konusunda verilen eğitimlere öğrenci alınabileceği ifade edildi. 

 

 

 

 

 

Üniversitenin içerisinde yapılacak mesleki konularla ilgili etkinliklerin yanı sıra sosyal alanlarda da etkinlikler yapılmasının gerekliliği ve bu etkinliklerin diğer bölüm öğrencileri ile ilişkilerin kurulup, geliştirilmesine katkıları anlatıldı. 

 

 

 

Daha Sonra Bölüm Öğretim Üyeleri ile toplantı yapıldı. Bölümün 4 öğretim üyesi ve 3 araştırma görevlisi var. Öğretim Üyesi Kadrosunun arttırmak için çaba sarf ettiklerini söylediler. Sorunlarını ve Odadan taleplerini dile getirdiler.  

 

31 MAYIS - 2 HAZİRAN 2013‘DE SONDAJCILIK EĞİTİM KURSU DÜZENLENDİ

 

 

 

 

 

 

      

Mühendisler ve sondörlerin bilgilerinin yenilenmesi ve yeni teknolojilerin tanıtılması amacıyla düzenlenen kursa;  Eskişehir Şube merkezi ve bağlı temsilciliklerde serbest çalışan büro ve şirketlerin mühendis ve sondörleri katıldı. Şube Başkanı Hüseyin GÜL ve Oda 2. Başkanı Hüseyin ALAN‘ın açılış konuşmalarından sonra başlayan eğitimin birinci ve ikinci günü( 31 Mayıs2013 ve 1 Haziran 2013) teorik eğitim verildi. 2 Haziran günü ise arazi uygulaması yapıldı.  Eğitime 37 kişi katıldı. Kurs sonunda katılımcılara katılım belgesi verildi.  

    

 

 5 AĞUSTOS 2013‘ DE SERBEST ÇALIŞAN BÜRO VE ŞİRKET YETKİLİLERİ İLE TOPLANTI YAPILDI

TBMM‘de Torba Kanun görüşmeleri sırasında 9 Temmuz gece yarısı bir operasyonu ile 3194 Sayılı İmar Kanununun 8. maddesinde değişiklik yapılmış ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan yasa 2 Ağustos 2013 de Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

İmar kanununda yapılan bu değişiklikle harita, plan, etüt ve projelerin, Oda onayı dahil, hiçbir kurum veya kuruluşun onayına tabii tutulamayacağı belirtilmiştir.  

Söz konusu kanun değişikliği TMMOB gelirlerini azaltarak ve TMMOB` yi etkisizleştirme amacını taşımaktadır. 

Yapılan kanun değişikliği, İmar Kanununun 28. maddesi ile  6235 sayılı TMMOB yasası ve Anayasanın 123,124 ve 135. maddelerine aykırıdır.

Şube merkezinde faaliyet gösteren büro ve şirket temsilcileri ile 5 Ağustos 2013‘de yapılan toplantıda kanun değişikliği ele alınmış ve değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirme sonucu bu kanun değişikliğinin meslek, meslektaş ve Oda üzerinde telafisi mümkün olamayan tahribatlar yaratacağını, bu tahribatlara engel olmak için  jeoloji mühendisliği çalışma alanı içerisinde kalan  her türlü ürünün mutlaka Odaya getirilmesi ve  denetlenmesi, fatura denetimi yapılması, sicil durum belgesi alınması konusunda görüş birliğine varılmıştır.  Şubeye bağlı temsilcilikler de  aynı kararlılığı ifade etmiştir. 

 

16 AĞUSTOS 2013‘DE 17 AĞUSTOS 1999 MARMARA DEPREMİNİN 14. YIL DÖNÜMÜ NEDENİYLE BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin 14. yıldönümü nedeniyle Şube Başkanı tarafından basın açıklaması yapıldı. Şube binasında yapılan basın açıklamasına; Eskişehir yerel gazeteleri ve yerel  televizyonları katıldı. Açıklama, yerel gazete ve yerel televizyonlarda  geniş yer buldu.

       

 

         

 

7-8 EYLÜL 2013‘DE KAMULAŞTIRMA VE TEKNİK BİLİRKİŞİLİK EĞİTİMİ  YAPILDI

 

Üyelerimizin teknik bilirkişi olarak yetiştirilmesi amacıyla 7-8 Eylül 2013 tarihlerinde "Kamulaştırma ve Teknik Bilirkişilik Eğitimi" verildi. Eğitim çalışması iki gün sürdü. Şube binasında yapılan eğitim çalışmasının tamamlanmasından sonra sınav yapıldı. Bütün katılımcılar sınavda başarılı oldu. Sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra katılımcılara "Bilirkişi Yetki Belgesi " verildi.

 

  

 

 

19 EYLÜL 2013 TARİHİNDE TMMOB MÜHENDİS,MİMAR VE  ŞEHİR PLANCILARI                                                        DAYANIŞMA GÜNÜ DOLAYISIYLA  İKK`NIN YAPTIĞI BASIN AÇIKLAMASINA KATILDIK.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon kurulu tarafından 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü ile ilgili basın açıklaması yapıldı. Mimarlar Odası Eskişehir Şubesinde yapılan basın açıklamasının metni aşağıdadır.

 

       

 

 

 

 19 EYLÜL MÜHENDİS, MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARI DAYANIŞMA GÜNÜNDE, TMMOB BİR KEZ DAHA SÖZÜNÜ ÖRGÜTLÜ GÜCÜ İLE SÖYLÜYOR

Bugün 19 Eylül.

Bugün "TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü"

19 Eylül; mühendis, mimar ve şehir plancılarının örgütlü mücadele tarihi açısından çok önemli bir gündür. 

Bugün, yüreğinde sadece insan sevgisi olan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ekonomik ve demokratik taleplerle gerçekleştirdiği bir günlük iş bırakma eyleminin 34. yıldönümüdür.

19 Eylül; işsizliğin, yoksulluğun, faşist baskı ve zorbalığın kol gezdiği ülke koşullarında kendi sorunlarını halkın sorunlarından ayrı görmeyen mühendis, mimar ve şehir plancılarının Gezi eylemlerine değin uzanan özgürlük, eşitlik, demokrasi, bağımsızlık, barış ve adalet mücadelesinin adıdır.

19 Eylül 1979 tarihinde, Sevgili Başkanımız Teoman Öztürk`ün TMMOB adına yaptığı çağrı ile sokakları dolduran mühendis, mimar ve şehir plancıları bugün de aynı anlayış doğrultusunda halkı ile omuz omuza Gezi sürecinde mütevazı yerini almıştır.

Ülkemiz çok kritik bir süreçten geçmektedir. Gezi Parkı`nın yağmasına karşı gösterilen meşru ve demokratik tepki ile başlayan halk direnişi ülkenin dört bir yanını sarıp sarmalamış ve yeni bir dönemin kapısı aralanmıştır. Sokaklar; özgürlük ve demokrasinin yeniden yeşerdiği, insanca bir yaşamın inşa edildiği mekanlar haline gelmiştir. Halk kendi kaderine el koymuş ve "artık yeter" demiştir. Baskı ve sömürü politikalarının uygulayıcıları tarihsel rolleri gereği sokakları özgürleştiren halk direnişine acımasızca saldırmaktadır.

Ülke tarihinin en önemli tepkilerinden biri olan halk direnişi karşısında, ortaya çıkan talepleri karşılamak yerine bunu şiddetle bastırmayı tercih edenler, gençlerimiz Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş, Medeni Yıldırım, Abdullah Cömert, Ali İsmail Korkmaz ve Ahmet Atakan`ın katilleridir. Geleceğimiz için açılan en güzel ve temiz sayfa kana bulanmıştır. Gençlerimizin katilleri hala ellerini kollarını sallayarak gezmektedir. Katillerin cezalandırılması ve sorumlularından hesap sorulması hepimizin boynunun borcudur.  

19 Eylül dayanışma günümüzde bir kez daha söylüyoruz:

"TMMOB, Örgütüne, Mesleğine, Halkına, Ülkesine Sahip Çıkıyor!"

TMMOB, özellikle son yıllarda AKP`nin sürekli hale getirdiği yasal ve fiili saldırılarının hedefi durumundadır. Artık toplumun geniş bir kısmının da çok iyi bildiği gibi örgütümüz TMMOB, AKP tarafından teslim alınmaya, yetkisizleştirilmeye çalışılmaktadır. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu ile başlayan ve arka arkaya çıkarılan KHK`lar ile geliştirilen saldırı dalgası, Gezi eylemleri süreci içerisinde son noktasına ulaşmıştır. Üyelerimiz, yöneticilerimiz gözaltına alınmış, arkadaşlarımız üzerinden sanal bir örgüt yaratılmaya çalışılarak topluma da büyük bir gözdağı verilmek istenmiştir. "Örgüt arama TMMOB burada" diyen mühendis, mimar ve şehir plancıları halkımız ile omuz omuza sokaklarda bu saldırıyı püskürtmüştür. Ancak, TBMM`deki sayısal gücünü demokrasinin ve toplumun taleplerinin üzerinde gören AKP, bir gece yarısı torba yasa operasyonu ile kamusal denetim yetkilerimizi tırpanlamıştır. AKP iktidarı TMMOB`den Gezi`nin intikamını almaya çalışmaktadır. TMMOB`yi kapatmaya gücü yetmeyenler, TBMM`de mesleğimize ve örgütümüze darbe yapmışlardır.

TMMOB`ye yönelik gelişen saldırı ile kentlerimiz ve doğamıza karşı gelişen yağma süreci eş zamanlı olarak ilerlemektedir. Kentsel dönüşüm adı altında hız kazanan yağma ve talan süreci doğamızı ve yaşam alanlarımızı yok etmektedir. Parklarımız, yaşamın önemli unsurları olan kıyılarımız, tarım arazilerimiz, ormanlarımız, derelerimiz metalaştırılarak rant uğruna piyasaya sunulmaktadır. "Kamu-toplum yararı anlayışı" idari yapıdan uygulama alanlarına kadar tüm süreçlerden tasfiye edilmektedir. Yasalar ve yönetmelikler ile piyasacılığın önündeki tüm engeller, pürüzler ortadan kaldırılmaktadır. Mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı mesleği de bu anlayışa uygun olarak yeniden dizayn edilmektedir.

TMMOB, meslek alanlarımızda yaşanan tahribata, meslektaşlarımızın sorunlarına ve ülkemizin temel meselelerine karşı sözünü ve eylemini büyütecektir. TMMOB, Suriye`nin işgaline; emperyalist savaş ve sömürü politikalarına; Kürt sorununun demokratik çözümüne, barış ve kardeşlik içerisinde bir arada yaşamaya engel olan yaklaşımlara karşı ülkede ve bölgede barışı savunmaya devam edecektir.

TMMOB, AKP iktidarının neoliberal sömürü politikaları içerisinde yok etmeye çalıştığı meslek disiplinlerimizi ve etkisiz-yetkisiz bir hale getirmeye çalıştığı örgütümüzü savunmaya devam edecektir. Çünkü TMMOB`nin ve bağlı disiplinlerinin tasfiye edilmesi demek, kentlerimiz ve doğal varlıklarımızın rahatça yağmalanması, dizginsiz bir sömürü düzeninin tahsis edilmesi demektir. 

AKP çok iyi bilmeli ki sokağa çıkan halk yalnız değildir. Mühendis, mimar ve şehir plancıları ve örgütümüz TMMOB sokağa çıkanlarla, halkımızla omuz omuzadır. Çok iyi biliyoruz ki lime lime çözülen baskı, sömürü ve zorbalık düzenine karşı yeni bir Türkiye sokaklarda yeşeren umut ile kurulacaktır.

TMMOB`nin, Gezi sürecinden çıkardığı sonuç, daha fazla örgütlenme ve daha fazla mücadeledir. TMMOB, mücadele geleneğine, mesleğine, örgütüne, halkına ve ülkesine duyduğu sorumluluk gereği durduğu noktadan geri adım atmayacak ve mücadelesini güçlendirerek sürdürecektir.

19 Eylül TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü, kentlerimizi, doğamızı, yaşam alanlarımızı yok edenlere, mesleğimize, örgütümüze ve halkımıza saldıranlara karşı duranların günüdür.

Selam olsun 19 Eylül`ü yaratanlara, selam olsun halkı ile omuz omuza olanlara!

 

 23 EKİM`DE 2013‘DE "TÜM ÜLKEDE YAPI GÜVENLİĞİ DENETİM DIŞI" TEMALI  BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI.

Bu tarihte‘ de "VAN DEPREMİNİN ARDINDAN İKİ YIL GEÇTİ ANCAK, TÜM ÜLKEDE YAPI GÜVENLİĞİ HALA DENETİM DIŞI" başlıklı basın açıklaması yapıldı.

       

 

ESKİŞEHİR VALİSİNİN ÇAĞRISI ÜZERİNE 11 KASIM 2013`DE VALİLİK MAKAMINDA TOPLANTI YAPILDI 

Eskişehir Valisi Güngör Azim TUNA`nın TMMOB Eskişehir İKK Bileşenlerini toplantıya çağırması üzerine 11 Kasım 2013 ‘de saat 14:00 de Valilik Makamında toplantı yapıldı. Tanışma toplantısı niteliğinde olan bu toplantıya 11 Odanın Şube Başkanları ve İl Temsilcileri katıldı.

 

 

 

Yaklaşık olarak 90 dakika süren toplantıda görüşülen konuların başında Gezi olaylarının Eskişehir ayağında meydana gelen olaylar sırasında Emniyet güçleri tarafından öldürüldüğü iddia edilen Ali İsmail KORKMAZ cinayetinin davasının Eskişehir de yapılması konusunda duyarlı olunması, Mevcut stadyumun yerinin TOKİ ye verilmeyerek "Kent Meydanı" yapılması. "Adına Özgürlük ve Demokrasi Meydanı" konulması, Kentin trafik sorununun çözümü, Eskişehir`in simgesi olan tarihi yapıların korunması, TMMOB`nin amaçları, Siyasi İktidar tarafından TMMOB` ye yapılan baskılar ve TMMOB`nin mücadelesi hakkında görüşüldü.

  12 KASIM 2013 `DE DÜZCE DEPREMİNİN ARDINDAN 14 YIL GEÇTİ " YAPI GÜVENLİĞİ 

  HALA DENETİM DIŞI" TEMALI BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

 

12 Kasım Düzce Depreminin yıl dönümü olmasının yanı sıra 24 Ekim 2013 Van depreminin yıldönümünde başlayan ve Düzce Depremi‘ nin  yıldönümünde sona eren  "Yapı Güvenliği Denetim Dışı", "Jeoloji Mühendisleri Yapı Denetime" temalı kampanya nedeniyle basın açıklaması yapıldı.

 

       

 

14 KASIM 2013‘ DE BİLECİK İL TEMSİLCİLİK YÜRÜTME KURULU İLE TOPLANTI YAPILDI.

 

 

3194 Sayılı İmar Kanununun 8. maddesine yapılan değişiklikle  Belediyelerin Sicil Durum Belgesi isteme zorunluluğunun kaldırılmasının ardından ortaya çıkan sorunları tartışmak ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla Bilecik İl Temsilciliğimiz‘de toplantı yapıldı. Temsilcilik bürosunda yapılan toplantıya İl Temsilcisi ve Temsilcilik Yürütme Kurulu Üyeleri katıldı.

28 KASIM 2013 `DE KÜTAHYA DA SERBEST ÇALIŞAN ÜYELERİMİZLE TOPLANTI YAPILDI

3194 Sayılı İmar Kanununda yapılan değişiklik nedeniyle belediyeler ile beraber Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde Sicil Durum Belgesi  isteme zorunluluğunun kaldırılmasının ardından  ortaya çıkan sorunları tartışmak ve çözüm önerilerini dinlemek amacıyla Serbest Jeoloji Mühendisliği hizmeti veren büro ve şirket sahipleri ile toplantı yapıldı. Kütahya İl Temsilciliği‘nde yapılan toplantıya Kütahya da serbest çalışan  büro ve şirket temsilcilerinin hepsi  katılarak düşüncelerini dile getirdi.

 

 

 

 

14 ARALIK 2013‘ DE AFYONKARAHİSAR`DA SERBEST ÇALIŞAN ÜYELERİMİZLE TOPLANTI YAPILDI

Afyonkarahisar`da serbest çalışan üyelerimizin yaşadığı sorunlar, sorunların nedenleri ve çözüm önerileri üzerinde tartışıldı. Rutin yaşanan sorunlarla beraber 3194 sayılı İmar Kanununda yapılan değişiklik nedeniyle belediyeler ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde Sicil Durum Belgesi isteme zorunluluğunun kaldırılmasının ardından ortaya çıkan karmaşanın yarattığı sorunlar, bu sorunların serbest çalışan üyelerimiz üzerindeki etkisi ile Odaya yansımaları ve çözüm önerileri üzerinde tartışıldı. Serbest çalışanlar tarafından Afyonkarahisar Belediyesi imar planı sınırları içerisindeki zemininin özellikleri nedeniyle zemin 

 

 

 

 

 

iyileştirme ihtiyacının ortaya çıktığı dile getirildi. Bu alanda yatırım yapılmasının yararlı olacağı ifade edildi. AFJET Sosyal Tesislerinde yapılan toplantıya Şube Başkanı Hüseyin GÜL, Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin SARIKAYA, İl Temsilcisi Yusuf ULUTÜRK, Afyonkarahisar Belediyesi elemanı İbrahim ACAR İl Temsilci Yürütme kurulu üyeleri ve serbest çalışan üyelerimiz katıldı.

 

21 ARALIK 2013`DE ŞUBEMİZİN 5. DÖNEM 2. DANIŞMA KURULU TOPLANTISI YAPILDI

 

 

Şubemizin 5. Dönem 2. Danışma Kurulu toplantısı 21 Aralık 2013 ‘ de Şube toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya Oda 2. Başkanı Hüseyin ALAN katıldı. Aşağıda belirtilen gündemle toplanan Danışma Kurulunda, katılımcılar gündem maddelerinde belirtilen konular hakkında düşüncelerini söyledi. Daha sonra  Emek Ödülü sahiplerine, plaketleri verildi.

 

                  

 

 

 

 

 

           

 

 

JEOLOJİMÜHENDİSLERİ ODASI ESKİŞEHİR ŞUBESİNİN  01/01/2012-31/12/2013 DÖNEMİNE AİT GELİR VE GİDERLERİ

Sayın Divan Sayın Genel Kurul Üyeleri

Şubemizin 6. Olağan Genel Kuruluna hoş geldiniz diyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.

 

Odamız Genel Merkezinin Şubeye verdiği yetki ile Mali işleyiş ve kurallarla ilgili yönetmelikler çerçevesinde, oda kaynaklarının en ekonomik ve en verimli şekilde kullanılması amaçlanmıştır. Bu amaca ulaşmak için yönetimimiz büyük hassasiyet ve özen göstermiştir. Şube merkezi ve bağlı temsilciliklerin mali işleyişinde şeffaflık daima ön planda tutulmuştur.

 Şubemizin 2012-2013 takvim yılındaki gelir ve giderleri ana hatları ile şu şekildedir.

 

2011 yılından 2012 yılına devreden kasa nakiti 3.119,88 TL`dir. 2011`den 2012 yılına devreden banka hesabı 810,84 TL`dir. 2012 yılında Şubemizin makbuz karşılığı nakit geliri: 2.199,62TL. Banka geliri: 4.879,00 TL. Pos geliri: 112.120,50 TL olup, toplam geliri 119.199,12 TL`dir. Şubemizin 2012 yılı toplam giderleri 395.202.70 TL`dir. 2012 yılında bankaya yatan para 400.379,00TL`dir. Bankadan harcamalar için çekilen para 140.650,00 TL`dir. 2012 yılında banka üzerinden yapılan harcama tutarı 250.249,00 TL`dir. 2012 yılında Oda Genel Merkezine banka üzerinden gönderilen nakit para tutarı 2.000,00 TL`dir. 2013 yılına devreden kasa nakiti 1.016,70 TL dir.  2013 yılına devreden banka hesabı 8.289.94 TL dir.

 

2012 yılında 2.026 adet Parsel Bazında Zemin Etüt Raporu, 42 adet İmar Planına Esas Jeolojik- Jeoteknik Etüt raporu, 415 adet YAS Arama, 273 adet YAS Kullanma Belgesi, 56 adet Maden Raporu ve   63 adet Jeotermal etüt raporu için Sicil Durum Belgesi verilmiştir.

 

Şubemizin 2013 yılı gelirinin 5.259,00 TL`si nakit, 117.873,00 TL`si pos, 6.459,50 TL`si banka geliri olup, toplam gelir 129.591,50 TL`dir. Şubenin toplam gideri 43.733,93 TL`dir. Oda genel merkezden harcamalar için gelen nakit 23.680,00 TL`dir. Şube harcamaları için bankadan çekilen para 38.100,00TL`dir. 2014 yılana devreden kasa nakiti 1.481,82 TL.dir. 2014 yılana devreden banka hesabı 329,44 TL`dir.

 

2013 yılında 2.005 adet Parsel Bazında Zemin Etüt Raporu, 34 adet İmar Planına Esas Jeolojik-Joteknik Etüt Raporu,  525 adet YAS Arama Belgesi, 426 adet YAS  Kullanma Belgesi, 71 adet Jeotermal Arama faaliyet ve İşletme Faaliyet raporu, 24 adet Maden Raporu için Sicil Durum Belgesi verilmiştir.

 Genel Kurula arz ederim.     15.02.2014  

                                                                                                               Gül YILMAZ

                                                                                                                          Şube Saymanı

 

 

 

 

 ŞUBEYE BAĞLI İL TEMSİLCİLİKLERİNİN 2012-2013 YILI GELİR VE GİDERLERİ

  

Sayın Divan Sayın Genel Kurul Üyeleri 

 Şubemize bağlı Afyonkarahisar, Kütahya ve Bilecik İl Temsilciliklerinin gelir ve giderleri Şubenin gelir ve giderleri dışında yer almaktadır. Bu Temsilciliklerin aylık mizanlarının, harcama yetkilerinin  ve demirbaş alım yetkilerinin Şube üzerinden  Oda Genel Merkezine iletilmesi nedeniyle Temsilciliklerimizin gelir ve giderlerinin bilgi amaçlı olarak sunulmasına  ihtiyaç duyulmuştur.

 

Afyonkarahisar İl Temsilciliğinin 2011 yılından 2012 yılına devreden kasa nakiti 874,06 TL`dir. Banka devri 549,66 TL`dir. Bu Temsilciliğin 2012 yılı nakit geliri 2.100,00 TL, POS geliri 27.467,50, Banka Geliri 10.930,00 TL, 2012 yılı toplam geliri 40.497.50 TL.dir.  Toplam gideri 15.970,40 TL`dir.  2013 yılına devreden kasa nakiti 653.66 TL`dir. 2013 yılına devreden banka hesabı 329,66 TL`dir.

 

Temsilciliğimiz 2012 Yılında 675 adet parsel bazında zemin etüdü, 17 adet İmar planına esas, 126 adet YAS Arama, 116 adet YAS Kullanma Belgesi ve 66 adet Jeotermal için Sicil Durum Belgesi vermiştir.

 

 Afyonkarahisar İl Temsilciliğinin  2013 yılı toplam geliri  33.795,00 TL`dir. Bu gelirin 6.973,50 TL`si nakit, 19.009,00 Tl`si POS, 7.812,50 TL`si Banka geliridir. Toplam gideri 13.961,12 TL`dir. Giderler için banka hesabından çekilen tutar 9.300,00 TL`dir. Harcamalar için genel merkezden gelen nakit 1.250,00 TL`dir. 2014 yılına devreden kasa nakiti 3.135,13 TL`dir. 2014 yılına devreden banka hesabı 92,16 TL`dir. 

 

 2013 yılında toplam 362 adet parsel bazında zemin etütü, 20 adet İmar planına esas jeolojik-jeoteknik etüt raporu , 171 adet YAS Arama, 88 adet YAS  Kullanma belgesi , 63 adet Jeotermal arama faaliyet ve işletme faaliyet raporu vizelenmiştir.

Kütahya İl Temsilciliğinin 2011 yılından 2012 devreden kasa nakiti 175,82 TL`dir. 2012 yılına devreden banka hesabı 18.246,00 TL`dir. 2012 yılı Pos geliri 170.00 TL, Banka geliri 55.395,99 TL. 2012 yılı toplam geliri 55.395,99 TL. dir.  Temsilciliğin 2012 yılı gideri 8.013,68 TL`dir. Gelirden 63.000,00 TL Genel Merkezine bankadan gönderilmiştir. 2013 yılına devreden kasa nakiti 462,14 TL, banka hesabı 2.326,99 TL dir.

 

Temsilciliğimiz  2012 yılında 1.207 adet parsel bazında zemin etüt raporu, 26 adet imara esas rapor ve 74 adet YAS arama,72 adet YAS kullanma belgesi ve 96 adet TUS yenileme raporu için Sicil Durum Belgesi vermiştir.

 

Kütahya İl Temsilciliğinin 2013 yılı geliri 41.284,50 TL`dir. Gideri 14.192,23 TL`dir. Oda Genel Merkezine gönderilen 28.500,00 TL`dir. Harcamalar için bankadan çekilen tutar 12.500,00 TL`dir. 2014 yılına devreden kasa nakiti 370,79 TL`dir. 2014 yılına devreden banka hesabı 621,49TL`dir.

 

 Temsilciliğimiz 2013 yılında 933 adet Parsel bazında zemin etüt raporu, 15 adet İmara Esas Zemin Etüt Raporu ,89 adet YAS Arama, 66 adet Kullanma Belgesi için Sicil Durum Belgesi vermiştir.

 

Bilecik İl Temsilciliğinin 2011 yılından 2012 yılına devreden kasa nakiti 695,34 TL`dir. 2012 yılına devreden banka hesabı 2.252,50 TL`dir. 2012 yılı  toplam geliri 11.530,00 TL`dir. Gideri 1.210,07 TL`dir. 11.250,00 TL Oda Genel Merkeze gönderilmiştir. 2013 yılına devreden kasa nakiti 515,27 TL`dir. 2013 yılına devreden banka hesabı 1.802,50 TL`dir.

 

Bilecik İl Temsilciliğimiz 2012 yılında 260 adet parsel bazında zemin etüt raporu, 18 adet imara esas etüt raporu ve 7 adet YAS arama ve kullanma belgesi için Sicil Durum Belgesi vermiştir

 

Bilecik İl Temsilciliğinin 2012 yılından 2013 yılına devreden kasa nakiti 515,27 TL`dir. 2012 yılından 2013 yılına devreden banka hesabı 1.802,50 TL`dir. 2013 yılı geliri 11.486,00 TL`dir. Banka Geliri 45.50 TL dir. Gideri 4.385,26 TL`dir. Gelir fazlası olan 8.050,00 TL Bankaya yatırılmış, Bankadan 9.500,00 TL Oda Genel Merkeze gönderilmiştir.  2014 yılına devreden kasa nakiti 65,39 TL`dir. 2014 yılına devreden banka hesabı 398,00 TL.dir.

 

Temsilciliğimiz 2013 yılında 257 adet parsel bazında zemin etüt raporu, 13 adet imara esas etüt raporu ve 19 adet YAS arama ve kullanma raporu için Sicil Durum Belgesi vermiştir.

 

 Genel Kurula arz ederim. 15.02.2014                         

                                                                                                    

                                                                                             Gül YILMAZ

                                                                                                                  Şube Saymanı

 

 

 

 

Okunma Sayısı: 3180
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası