TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
6. DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI (ESKİŞEHİR)

 GİRİŞ

Kamu yararını gözeten Odamız, Ana Yönetmeliğinde belirtilen amaçlar ve anlayış çerçevesinde çalışmalarını yürüten bir mesleki demokratik kitle örgütüdür. Bu temelden hareketle bütün üyelerinin katkısını hedefleyen, birlikte tasarlayan, birlikte planlayan ve birlikte hayata geçirmeye özen gösteren Şubemiz Yönetimi, bu anlayış temelinde hazırlanan 6. Dönem çalışma Programını gerçekleştirme kararlılığında dır. 

6. Dönem Şube Yönetimi; Odamızın Ana Yönetmeliğinde belirtilen, Şube organların seçimine katılmayı, hiçbir kısıtlamaya tabii olmaksızın, demokratik bir hak olarak değerlendirmektedir. Bu temelde gerçekleştirmeye özen gösterdiği Şube Genel Kurullarını, demokratik bir anlayış temelinde sürdürmeyi vazgeçilmez olarak değerlendirmektedir. Ancak bu demokratik hak, hiçbir zaman üyenin ve özellikle Şube organlarına aday olacak üyelerin sorumluluklarını yerine getirmemesi anlamında değerlendirilmemektedir. Üyenin ve Şube organlarında görev alanların, Oda Ana Yönetmeliği nde belirtilen görev ve sorumlulukları yerine getirmeleri bir zorunluluk olarak kabul edilmektedir. 

TMMOB felsefesini vazgeçilmez olarak değerlendiren Şubemiz, dinamik, üretken ve örgütü geleceğe taşıyan genç kadroların,  Oda Öğrenci örgütlülüğü sürecinde başlayarak,  Şube yönetim süreçleri içerisinde yetiştirilmeleri gerektiğine inanmaktadır. Şubemiz, güçlü yapısını, ancak bu anlayışla yetişecek kadrolarla gerçekleştirebilecektir. Şubenin; üretken, dinamik, yetişme arzusu taşıyan genç yüzler kazanması, kurumsallaşmasının ve gelişmesinin önündeki engellerin kaldırılması, 6. Dönemin başlıca hedeflerinden birisi olarak kabul edilmiştir. 

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesinin 15-16 Şubat 2014 tarihinde gerçekleştirilen 6. Dönem Olağan Genel Kurulunda yapılan konuşmalar, üyelerimizin talepleri, sorunların çözümü konusundaki öneriler ve öngörülerimiz ile yukarıda belirtilen tespitler ışığında hazırlanan 6. Dönem Çalışma Programı,  2014-2015 tarihlerinde yapılacak çalışmaların genel çerçevesini çizmektedir. Bu çerçeve içerisindeki ana başlıkların altında sıralanan alt başlıkların, hayata geçirilmesine yönelik yıllık, aylık ve haftalık programların yapılması gereklidir.

Şube Çalışma Programı, önceki dönemlerden taşınan ve devam etmesi gereken görevler  ışığında 3 ana başlık altında hazırlanmıştır.

a- Örgüte ilişkin çalışmalar

b- Mesleğe ve meslektaşa ilişkin çalışmalar

c-Siyasal, sosyal, ekonomik ve toplumsal alana ilişkin çalışmalar

ÖRGÜTE İLİŞKİN ÇALIŞMALAR

-Şube çalışmalarının önemli bir ayağını oluşturan örgütsel çalışmaların başarıya ulaşması,  bütün üyelerinin katkısı ve desteği ile sağlanabilecektir. Bu nedenle kamu kuruluşlarında ve özel sektörde ücretli çalışan üyelerimiz, işsiz üyelerimiz, emekliler ve kadın üyelerimizin, oda çatısı altında bir araya getirilerek, onların katkılarından yararlanmaya özen gösterilecektir.

-Güçlü şubenin yaratılması ve sürdürülebilmesi için Oda  yönetimlerine taşınması zorunlu olan genç kadroların yetiştirilmesi için yoğun çaba sarf edilecektir.

-Kadın üyelerimizin, Şube çatısı altında örgütlenmesine özel önem verilecektir.  Genelde Kadın hakları, özelde Jeoloji mühendisliğinde kadın mücadelesinin asil unsurları olmaları için olanaklar oluşturulmasına özen gösterilecektir.  

-Türkiye‘ nin farklı üniversitelerinden mezun olup, Eskişehir de ikamet eden meslektaşlarımıza ulaşılarak, Odaya üye olmaları için çaba sarf edilecektir.  

-Şubeye kayıtlı üyelere ulaşılmaya ve üye kayıt bilgilerinin güncelleştirilmesine çalışılacaktır.

-Sağlıklı bir Şube örgütlülüğü için, Şubeye kayıtlı bütün üyelerin Şube çalışmalarına destek vermesi, Şube çalışmalarının objektif değerlendirilmesi vb. olumlu katkıların  sürdürülebilmesi nin zeminini yaratmak için  Şubeye kayıtlı bütün üyelerimizin tanışması ve dayanışmasının ortamı yaratılacaktır.

-Üyelerimizin şube çatısı altında kendilerini ifade edebilmelerinin zemini genişletilecektir.

-Sayıları giderek artan işsiz üyelerimizin, Odayla iletişimi kurularak, onların istihdam sorununun aşılmasına katkı koymak amacıyla mesleki bilgi ve deneyim kazanmalarına yönelik çalışmalar yapılacaktır.

-TMMOB felsefesine sahip, genç, dinamik, üretken kadroların yetişmesini amaçlayan anlayışın başarıya ulaşabilmesi için Şube etkinlik alanındaki ESOGÜ, DPÜ Üniversitelerinin Jeogenç örgütlülüğünün güçlendirilmesine, AKÜ Jeogenç örgütlülüğünün ise oluşturularak, güçlü bir yapıya ulaşmasına çalışılacaktır. Şube merkezinin bulunduğu Eskişehir deki ESOGÜ Jeogenç örgütlülüğü ile en az ayda bir kez olmak üzere toplantı yapılarak, durum değerlendirmesi yapılacak ve yapılması gereken çalışmalar programlandırılacaktır. Temsilcilik sınırları içerisindeki Üniversitelerin Jeogenç örgütlülüğü ile temsilcilik yönetimi arasındaki iletişinin kurulmasına ve geliştirilmesine çalışılacaktır.

-Jeogenç üyeliğinin teşvik edilmesi amacıyla staj yeri bulma çalışmalarında Jeogenç üyelerine öncelik verilecektir.

-Şubeye bağlı temsilciliklerde yılda en az 3 defa  geniş katılımlı üye toplantıları yapılarak, kamuda, ve özel sektörde çalışan üyelerimiz ile serbest çalışan üyelerimizin sorunları dinlenecek, sorunların çözümü konusunda onların önerileri de dikkate alınarak, temsilcilik yürütme kurulları ile ortak çalışmalar yapılarak, sorunların çözülmesine çalışılacaktır.

-Şube Merkezinin bulunduğu ilde yazılı ve görsel medya ile ilişkiler geliştirilerek, mesleğimizin tanıtılması ve mesleğimiz ile ilgili konularda kamuoyunun aydınlatılmasına çalışılacaktır.

-TMMOB Eskişehir İKK‘ sına bütün odaların katılımın sağlanmasına destek olmaya ve İKK‘ nın verimli bir dönem geçirmesi  için çaba göstermeye devam edilecektir.

- Şubemizin de kuruluşunda yer aldığı Eskişehir Akademik Odalar Birliğinin, varlığını devam ettirebilmesi için destek olmaya devam edilecektir. 

-Şube etkinlik alanındaki üniversitelerin Jeoloji Mühendisliği Bölümlerinde her yıl mezun  olan genç meslektaşlarımızın bilgileri alınarak, Şube sınırları içerisinde ikamet edenlerin Şubeye kayıtlarının yapılmasına, diğer illerde ikamet edenlerin ise o ildeki Şube veya temsilciliğe üye kayıtlarının yapılabilmesini sağlamak amacıyla, bilgilerinin aktarılmasına çalışılacaktır. Diğer Şube ve Temsilciliklerin de böyle bir çalışma yapmaları talep edilecektir.  

-Şube örgütlülüğünün en temel basamağı olan işyeri temsilciliklerinin, tüm işyerlerinde oluşturulmasına çalışılacaktır.   

-Şube Danışma Kurullarının, bütün üyelerimizin katılımı ile yılda en az bir kez toplanmasına özen gösterilerek, Danışma Kurullarında alınan kararlar Şubenin ortak kararları haline getirilecektir. 

-Serbest  mühendislik hizmeti veren büro ve firmalar ile Şube  ve  temsilcilikler arasında iletişim kurulmasına çalışılacaktır.

-Şubenin ve bağlı temsilciliklerin yaptığı çalışmaların, Odanın bütün üyeleri tarafından bilinmesi ve onların çalışmalarına destek olacağı düşüncesiyle hazırlanan Şube haberlerinin en kısa zamanda ve geniş bir şekilde Oda WEB sayfasında yayınlanması sağlanacaktır.

MESLEK VE MESLEKTAŞA YÖNELİK ÇALIŞMALAR

- Üyelerimizin talepleri doğrultusunda yeraltısuyu, çevre, deprem, kentleşme, mühendislik jeolojisi, yapı denetim, doğal afetler, doğal kaynaklar, sondaj, madencilik, jeotermal vb. mesleki hizmet alanlarında üyelerin bilgi ve tecrübelerinin arttırılmasına yönelik kurs, seminer, konferans ve eğitim çalışmalarının programları yapılarak üyelere duyurulacak ve bu programların hayat geçirilmesi sağlanacaktır.

Şubenin mali imkanları dikkate alındığında 2014-2015 yılları için programlanan kurs ve seminerlerin yerel imkanlar ile yapılmasına özen gösterilecektir. Yerel İmkanlar ile yapılamayacak kurs ve seminer, konferans vb. etkinlikler için Oda Genel Merkezinin eğitici kadrolarından veya Şube etkinlik alanı dışındaki diğer illerden temin etme yoluna gidilecektir.

-Serbest Mühendislik ve müşavirlik hizmeti veren meslektaşlarımızın sorunlarının dinlenmesi ve çözüm önerileri için düzenli toplantılar yapılacaktır. Onların ürettikleri hizmetlerin  kalitesinin arttırılması ve emeklerinin karşılığını alabilmeleri ortak çalışma yapılacaktır.

Şube ile serbest çalışan büro ve şirketlerin arasındaki ilişkinin zorunlu bir ilişki algısından çıkarılarak, örgütsel sorumluluk temelinde iletişim ve dayanışmanın arttırılması sağlanacaktır.

-Şube toplantı salonunda, başta mesleki konular olmak üzere, felsefe, ekonomi gibi sosyal alanlara yönelik hafta içi veya hafta sonu sohbet toplantıları yapılacaktır.

-Üyelerimizin talep ettiği bilgisayar programlarının öğretilmesi için kurslar düzenlenecektir.

-Meslekte yeni teknolojilerin kullanımı konusunda eğitimler verilecektir.

Üyelerimizin bilgi ve görgülerine katkı koyacak ulusal veya Türkiye de düzenlenecek uluslararası fuarlara katılım için teknik geziler düzenlemeye çalışılacaktır.

-Meslektaşlarımızın ihtiyaç duyduğu oda yayınlarının ve malzemelerinin Şubeye getirilmesine devam edilecektir.

-Serbest mühendislik hizmetleri veren büro ve firmaların mükerrer zemin etüt yaparak, mağdur olmamaları için Oda kayıtlı raporların ada ve parsel numaralarının kayıtlı olduğu veri tabanından yaralanılması için program hazırlatılacaktır.

-Yapı denetim firmalarında Jeoloji Mühendisi istihdamı için firma temsilcileri, belediyeler ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri ile görüşülerek, yapı denetiminden daha ziyade yapı güvenliği ön plana çıkarılarak, Jeoloji Mühendisliği hizmetlerinin önemi anlatılacaktır.Bu girişimler sonucunda  Jeoloji mühendislerinin, bu süreçte yer almasının gerekli olduğu algısı yaratılmaya çalışılacaktır.

-Şube komisyonlarının çalışır hale getirilmesi için çaba sarf edilerek, kursların, seminerlerin, çalıştay ve panel gibi etkinliklerin, komisyonların organizasyonu ile yapılmasına çalışılacaktır.

SİYASAL, SOSOYAL, EKONOMİK VE TOPLUMSAL ALANA İLİŞKİN ÇALIŞMALAR

-Bir mesleki demokratik kitle örgütü olan Odamızın, bir yerel ayağı olan Şubemiz, üyelerinin sorunlarının toplumun sorunlarından ayrılmayacağına inanmaktadır. Bu inanç temelinden hareket eden Şubemiz yönetimi, Toplumsal sorunların çözümü için baskı unsuru olan  meslek odaları, demokratik kitle örgütleri, sendikalar ve diğer emek örgütleri ile bağlarını güçlendirerek, birlikte mücadeleye devam etme kararlılığındadır.

-Mühendislik hizmetlerinde toplumsal yararı birinci sıraya koyan anlayışın ön plana taşınması ve üyelerimizdeki bu bilincin üst seviyelere çıkarılmasına çaba sarf edilecektir.

-Şube etkinlik alanı içersindeki yeraltı zenginliklerinin veya madencilik faaliyetlerinin insan sağlığı üzerindeki doğrudan etkileri ile yeraltı sularında yarattığı kirlilik takip edilerek, yetkililer uyarılacak ve kamuoyu bilgilendirilecektir.

-Şube etkinlik alanı içerisindeki yerleşim yerlerinin içmesuyu kalitesini bozacak deşarjlara karşı önlem alınması için yetkili kurumlar uyarılacak ve kamuoyu aydınlatılacaktır.

-Kamuda ve özel sektörde çalışan meslektaşlarımızın sendikalaşma çalışmalarına destek verilecektir. 

Okunma Sayısı: 3119
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası