TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
ANTALYA ŞUBESİ 9. DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI (2012-2013)

TMMOB
JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI
ANTALYA ŞUBESİ

9.DÖNEM (2012-2013) ÇALIŞMA PROGRAMI

   

1-ÇALIŞMA ANLAYIŞI -İLKELER

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak 4-5 Şubat 2012 tarihlerinde yapılan 8. Olağan Genel Kurul sonucu yenilenen Yönetim Kurulu dönem çalışma programı hazırlanırken geçmişin birikimlerinden yararlanılmış, Odamızın bilinen ilkeleri eksen kabul edilmiştir.

Meslek mensuplarının müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlarına uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere kurulan kamu kurumu niteliğindeki Odalarda; görev ve sorumluluklar yasalarla tanımlanmıştır. Amaç ve ilkeler Ana Yönetmeliklerle belirlenmiştir.

Meslek ve üyelere ilişkin ve kamu yararına amaçların tamamı dürüstlük, güven ve nitelikli hizmet üretmek üzerine kurgulanmıştır.

Çabaları salt ekonomik ve mesleki hak, yetki ve sorumluluklara indirgemeden, sınırlı tutmadan demokrasi ve birleştirmeye çalışılacaktır.

Halktan, emekten ve demokratikleşmeden yana, meslek ve meslektaş sorunlarını ülke ve toplum sorunlarından ayrılmayacağı bilicinde davranılacaktır.

Mesleki alanlarımız içinde olsun yada olması; kent yaşayanlarının sorunları olan konularda planlama ve uygulamalara katkı vermek bir kamu görevi bilinecektir. Doğru bilgilendirme ve yanlışlıklara karşı uyarıcı görevler titizlikle üstlenilecektir.

Yerleşim alanlarının başta deprem olmak üzere sel baskınları, heyelan, kaya düşmesi gibi doğa olaylarının afete dönüşmesi tehtidine karşı dönemsel değil, kesintisiz çaba harcanacaktır. Bu konularda güncel veriler ve bilgi derlenecek, görüş oluşturulacak, kamuoyu aydınlatılacak, yetkililer uyarılacak, yasal düzenlemelere katkı konulacaktır.

Yeraltı suları, maden, taş ocakları ve doğal yapı gereçleri gibi doğal kaynakların bilimsel-teknik kurallara uygun çevresel kirlenme kaygılarından arınmış işletilmesinde takipçi olunacaktır.

Enerjide dışa bağımlılığı engellemek için öncelikli olarak yerli ve yenilenebilir birincil enerji kaynaklarımızla üretim çeşitliliğinin arttırılması gerekmektedir.

Dönem çalışmalarımızı yürütürken ortak mücadeleyi güçlendirmeye katkı koyan, dayanışma ve paylaşmaya çaba harcayan, kişilere, kurumlara ve diğer odalar ve sivil toplum örgütlerinin yanında olacağız.

2-    ÖRGÜTLENME ÇALIŞMALARI

Çalışma dönemimizin önemli ve öncelikli konularından birisi geçen dönem olduğu gibi örgütlenme çalışmalarıdır. Aslında örgütlenme konusundaki zaaf ve eksiklerimiz, tüm sivil toplum örgütlerinin ortak sorunudur. Gündemin çok sık değiştiği, çözüm bekleyen yerel ve ulusal birçok sorunun olduğu ülkemizde ilgisizlik, katılım ve üretim fakirliği edilgen bir topluma dönüştürülmenin bir yansıması olarak görüyoruz.

2.1   ÜYELİK

Odalardan uzaklaşma ve sorunlara yabancılaşmayı aşmak için Temsilciliklerimiz de dahil olmak üzere üyelerimizi Kamu, Özel Sektör, Üniversite, Çalışma Alanları, Ücretli Çalışanlar, İşsizler, emekli üyeler olarak gruplar halinde, kendi aralarında ve bütünsel olarakta ortak ilişkiler oluşturmaya devam edilecektir.

Bir  döneme kadar kamu kurumunda çalışanlarına zorunlu olan üyelik bu gün isteğe bağlıdır. Bu durumdaki meslektaşlarımıza ve üniversitelerin Jeoloji Bölüm Başkanlıkları‘ndan sağlanacak bilgilerle yeni mezun meslektaşlarımıza ulaşılmaya çalışılacaktır.

Odamıza ilgiyi arttırmak için ;ilan panosu etkin ve güncel tutulacak, üyelik bilgilerinde güncellik korunacak, bilgisayar-yazıcı gibi teknik araçlarda maksimum yararlanma ortamı yaratılacak, mekan genişletme çabalarımız sürecek, web sayfasından şube etkinleri duyurulacaktır. Şube mekanının salt raporların onaylandığı merkez olmaktan çıkarılması çabalarımız sürecektir.

2.2   İL TEMSİLCİLİKLERİ

Şube etkinlik alanında bulunan illerde Temsilcilikler eğilim yoklamasından çok katılımın yüksek olduğu bir ön seçimle yapılmalıdır.

Mevcut Temsilciliklerde yer-mekan sorunu çözülmüştür. Ancak Burdur İl Temsilciliği‘nin elemansızlıktan  dolayı düzenli açık olmaması sorun olarak sürmektedir.

Çalışma programının bütüncül uygulamasında temsilciliklerin katkı ve katılımı istenecektir. Üyelerin de hazır bulunduğu 3‘er aylık periyotlarda toplantılar planlanacaktır.

2.3  İŞYERİ TEMSİLCİLİKLERİ

Kamuda çalışan üye sayısının azalması ve caydırma ve baskıların da etkisi ile İşyeri Temsilcilikleri işlevsiz, etkisiz kalmıştır. Etkin bir duruma getirmek temel bir görev olarak ele alınacaktır.

2.4.   EMEKLİ ÜYELER

İşyerlerinden emekli olmuş ama  mesleklerinden emekli olmamış üyelerimiz vardır. Geçmişte Oda çalışmalarında değerli katkıları da olmuş bu üyelerimizin mesleki, örgütsel ve toplumsal deneyimlerinden yararlanmak ve paylaşmak için gerekli ortamlar yaratılacak, Oda bağları korunacaktır.

2.5     JEOGENÇ

Gelecekte deneyimli ve özverili kadroların çıkacağı ve JMO‘nun yapısını oluşturacak hadef kitle Jeoloji Bölümleri öğrencileridir.Öğrenci örgütü Jeogenç‘e destek sürecektir. Öğrenci temsilciliği seçimlerinde Şube Yönetimi daha aktif gözlemci olacaktır.

Öğrencilerin Odayı finans kaynağı görme eğilimleri ve alışkanlıkları,mesleği ve iş alanlarının tanıtımı , katılım , ortak etkinlikler gibi bir dizi çalışmayla aşılacaktır.

2.6.  TESCİLLİ BÜROLAR

Şubemiz etkinlik alanında 87 adet Tescilli Büro bulunmaktadır. Artan mezun sayısı, kamu kurumlarında uygulanan personel politikaları ve Antalya‘nın yerel cazibesi bu rakamı daha da arttıracağı izlenimini vermektedir.

Sermaye yapısı, çalışan sayısı, makina ve donanımı birbirinden çok farklı olan bu bürolarda aldıkları eğitime bağlı olarak da farklı tür kalitede hizmet üretilmektedir. Mesleki hizmet alanlarımızı tanımlamak, gerekse bürolarda serbest çalışan meslektaşlarımızın haklarını korumak ve güvence altına  almak mesleki uygulamalarda kamu yararının gözetilmesi ve meslektaşlar arası haksız rekabetin önlenmesi ve mesleki dayanışmanın arttırılması için düzenlenen SMM Yönetmeliği sorunların aşılmasında henüz tam bir çare olamamıştır. Bu karmaşada  Maliye, SSK, Belediyeler ve aynı işin başka bir tarafını tutan diğer mühendislik disiplinlerinin de ayrı bir rolü vardır. Aksaklıkların düzeltilmesi için meslek içi eğitim kursları  düzenlenecek, toplantılarla ortak çözümler üretilecektir.

2.7. DANIŞMA KURULU VE KOMİSYONLAR

Geçen dönemde fazla işlevlik sağlanamayan geçici ve sürekli komisyonların oluşturulmasında; uzmanlık alanı, ilgi,bilgi beceri ve en önemlisi gönüllülük esas alınacaktır.

Yönetmelikle belirlenmiş Danışma Kurulları geniş katılımlı ve gündemli olarak sık yapılacaktır.

3 -BASIN  YAYIN VE HALKLAR İLİŞKİLER

Geçen dönem rastlantısal olaylarında etkisi sık değişen gündem iyi izlenmiştir. Mesleki ve genel konulardaki Oda görüşü ve etkinliği basın yolu ile topluma düzenli aktarılmıştır.

Web, JMO-BİS etkin kullanılarak üyeler ve diğer Şubelere aktarım, paylaşım eksikliği giderilecektir.

4-BİLİMSEL VE TEKNİK ETKİNLİKLER

Kentleşme sürecini oldukça hızlı yaşayan bölgemiz ,jeolojik olarak da değerli bir laboratuar ortamıdır. Dolayısı ile de bilimsel etkinlikler yönünden konu zenginidir. Geçmişte tek başına yada Genel Merkez destekli olarak "Antalya Zemin ‘96 Sempozyumu" ve, "Antalya‘nın Jeolojisi ve Doğal Afetler Konferansı"nı yapmış bir şube olarak bizden beklentilerin büyük olduğunun farkındayız. Geçen dönem gerçekleştirilen Yapı Denetim Çalıştayı ve Kent Sempozyu‘munda etkin varlığımızında verdiği deneyimle, bu dönem Merkezin de katkısı ile en az iki Sempozyum programlıyoruz.

Diğer yandan çevremizde yapılacak konferans,panel,sempozyum gibi organizasyonlarda mesleki birikimlerimizi topluma sunmaya ve Odamızı bu ortamlarda temsil etmeye devam edeceğiz.

5- EĞİTİM

Mesleki konular ve uygulamalarında bilimsel ve teknik gelişmeleri meslektaşlarımıza aktarmak,dil ve anlayış birliği sağlamak için "meslek içi eğitim kursları" kapsamında eğitim programları düzenlenecektir.

Toplumdaki ekonomik ve sosyal gelişmeye bağlı olarak yaşamla ilgili tercihler değişmektedir. Hemen her türlü zeminde, jeolojik sınırlama olmaksızın imara açılma ve yapılaşma isteği jeoteknik konuları ön plana çıkarmaktadır. Bu nedenle eğitim programının ilki bu konuda olacaktır. Devamı da Danışma Kurulumuz ve üyelerimizin istekleri doğrultusunda şekillenecektir. Ve bu eğitimlere katılanlar katılım belgesi ile  ödüllendirileceklerdir.

6- KÜTÜPHANE

Odamızda çeşitli kaynaklardan  sağlanan kitaplar maalesef kullanıma tam olarak sunulamamaktadır. Bunda en büyük etken mekan darlığımızdır. Mekan genişletme çabalarına paralel olarak, bağışlarla daha zenginleşecek kitaplığımızı özellikle öğrencilere ve genç meslektaşlarımızın hizmetine sunmak istiyoruz.

7- HUKUKSAL ÇALIŞMALAR

Kent gündeminin yoğun olduğu ve çabuk değiştiği bölgemizde Şubemizin de içinde olması gereken konularda hukuki süreçler yaşanmaktadır. Konusuna göre ya  Genel Merkezimizden katkı istenmekte yada Eşgüdüm Kurulu bünyesinde müdahil olunmaktadır. Bundan böyle toplum çıkarı ve Kamu yararına olmayan olaylara; karşı duruşumuz devam edecektir.

8- SOSYAL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER

Üyelerimiz arasında mesleki ve sosyal dayanışmayı artırmaya, Oda-üye bağlarını güçlendirmeye amaçlı spor turnuvaları, teknik geziler, söyleşi günleri hedeflenmiştir. Yemeklerden öteye geçmeyen birliktelikler kültürel ve sanatsal faaliyetlerle zenginleştirilmedir.

9- HİZMET BİNASI

Şubemiz yaklaşık 90-100 m2 lik bir dairede hizmet vermektedir. Ancak mekan üyelerimizle toplantı, eğitim  sosyal ve kültürel ortam olarak etkin kullanım bir tarafa salt günlük işlemlerin bile verimli yapılmasına yetmemektedir.

Mekan darlığı Genel Merkezle de çok kereler görülmüş ve paylaşılmıştır. Acilen yeni bir mekanın sağlanması öncelikli hedefimizdir.

10-TMMOB ve DİĞER ODALARLA İLİŞKİLER

TMMOB ‘nin uzantısı İl Koordinasyon Kurulu (İKK), TMMOB ‘ne bağlı Odalar ve  Sağlık Odaları, Baro ve ASMO katılımıyla oluşturulan Eşgüdüm Kurulu‘nda eskiden beri süregelen öncü ve dayanışmacı anlayışımız devam edecektir.

11- ÜNİVERSİTELER İLE İLİŞKİLER

Mesleki alanlarımızda yasa ve yönetmeliklerin sürekli değiştiği, mühendislik eğitim programlarının yeniden şekillendirildiği ve mühendisliğin hak-yetki ve sorumluluklarının arttığı bu dönemlerde; Bölüm Başkanlıkları-Oda İlişkileri daha da önem kazanmıştır.

Ortak etkinlikler düzenlemek yada düzenlenenlere katkı ve katılım sağlamak görevimizdir. Yaşadığı kentle bütünleşmiş üniversiteler için her türlü çaba harcanacaktır.

12- SENDİKALAR ve DİĞER KİTLE ÖRGÜTLERİ İLE İLİŞKİLER

Kamu çalışanları sendikaları, Antalya Gündem 21 Kent Konseyi, Nükleer Enerji Karşıtı Platform gibi il düzeyinde ve daha çok gönüllülük esasına dayalı yerel platformlarda yer almaya devam edeceğiz.

Çevre sorunları yaratacak girişimlere karşı, kamu yararı ve toplumsal çıkarlar, barış ve demokrasi temelli diğer kitle örgütleriyle dayanışmamız sürecektir.

YÖNETİM KURULU

Okunma Sayısı: 3201
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası