TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
TMMOB JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI 4.DÖNEM DİYARBAKIR ŞUBE ÇALIŞMA PROGRAMI

TMMOB JMO DİYARBAKIR ŞUBESİ

4. DÖNEM ŞUBE ÇALIŞMA PROGRAMI

Şube Yönetim Kurulumuz odamızın ilkelerine uygun olarak, şubemizin geçmiş dönemlerde de benimsediği demokratik bir toplum, demokratik bir Türkiye ve yaşanabilir bir dünya için demokratik, katılımcı yöntemleri benimseyen, mesleki sorunları sosyo-ekonomik sorunların bir yansıması olarak ele alıp sahip çıkan, irdeleyen ve çözümler üretebilme adına görev alan bir misyon üstlenecektir.

Bu siyasal ve sosyal hedeflerle, demokratik anlayışın uygulanabilirliği şubemizde kendi biçimiyle yaşama geçirilecektir. Örgütlü yapısı ile aynı zamanda sivil toplum kuruluşu olan, dolayısı ile, son yıllarda yaşanan depremlerden sonra, korkuların giderilmesi, bilinçlendirme ve bilgilendirme adına çeşitli etkinlikler düzenlenecektir. Bu etkinlikler daha önceki dönemde yapılan deprem ve kentleşme konferanslar serisinin devamı şeklinde olacaktır. Bu kapsamda görevde bulunacağımız 2 yılık süreçte Van, Mardin, Siirt ve Şırnak‘ ta Ekim 2006’ da bir dizi etkinlik düzenlenecektir. Diyarbakır da Nisan-Mayıs 2007 aylarında kesin tarihinin daha sonra belirleneceği DAF çalıştayının yapılması için girişimlerde bulunulacaktır.

Ülkemizin sosyo-ekonomik yapısıyla ilintili olarak gelişen, meslektaşlarımızın yaşadığı sorunlara yönelik, il temsilcilikleri, kurum ve kuruluşlarda çalışan üyelerimiz ziyaret edilecek ve şubemize bağlı olarak faaliyet gösteren bürolarda çalışan tüm üyelerimizle, çalışmaların iyileştirilmesine yönelik toplantılar yapılacaktır. Bu toplantılar sonucu oluşan talepler ve öneriler yönetim kurulu gündemine taşınarak, konuya yönelik strateji ve çözümler üretilecektir. Yine aynı amaçla şube danışma kurulları düzenlenecektir.

Mardin, Şırnak, Hakkari ve Bitlis illerinde, faal olmayan  il temsilcilikleri aktif hale getirilecektir. 2006-2007 dönemi içerisinde, kurumlarda, özel sektörde çalışan ve henüz işsiz bulunan meslektaşlarımıza yönelik, ülkemiz ve bölgemizin jeolojik özellikleri ile ilgili bir dizi bilimsel etkinlik düzenlenecektir. Çok katlı yapılaşmayla, hızlı olduğu kadar çarpık bir  kentleşmeye de yön verdiği göz önüne alınırsa, yapıların inşa edildiği zemin özelliklerini belirlemenin ve buna uygun inşaat yapılmasının önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır.

Bu amaçla mesleki açıdan üyelerimizin daha donanımlı, daha bilimsel ve mesleki etikle hareket edebilmeleri yönünde jeoteknik uygulamalar başta olmak üzere, Mayıs 2006 da bir hizmet içi eğitim semineri ile planlaması sonradan belirlenecek olan teknik geziler düzenlenecektir.

Jeoteknik seminerleri, zemin etüt raporları hazırlanırken, zemin ve kaya özelliklerinin belirlenmesine yönelik yerinde ve laboratuarda yapılan deneyler, zeminin özellikleriyle taşıma gücünün hesaplanması, konsolidasyon, şişme-oturma, sıvılaşma konularında, zemin yapı ilişkisinin irdelenmesi ve bilimsel yöntemlerin uygulanması gibi konuları içerecektir.

Mesleki uygulama alanlarımızdan olan jeoteknik etütlerde jeoloji mühendislerinin rolü ve önemi konusunda bilgilendirmek üzere yöredeki belediye başkanları ziyaret edilecek yasa ve yönetmelikleri içeren birer dosya sunulacaktır.

Diyarbakır‘ da mermer arama ve üretiminde jeoloji mühendisinin rolü, önemi ve bu konudaki sektörel sorunlar konulu bir seminer düzenlenecektir. Ayrıca Kasım 2006 ayı içinde bölgede yeraltısuyunun uygun kullanılması yönünde hidrojeolojik etüt, yeraltısuları arama ve işletmeciliği ve sondaj tekniği konulu bir seminer düzenlenecektir.

Ocak-Şubat 2007 ayları içinde hizmet içi eğitim kapsamında bilgisayar ve teknolojilerin hızlı bir şekilde ilerlemesi ve mesleki alanlarda gittikçe artan önemi ile mesleki uygulamalarda çağı yakalamayı hedef edinerek meslek alanlarını ilgilendiren konularda coreldraw, freehand ve surfer gibi programları içeren bir kurs düzenlenecektir.

Bölgemizde korunmaları gereken önemli jeolojik yapı alanları tespit edilecek ve bunların jeolojik sit alanı olarak ilan edilmesi için, ilgili yerlere müracaat edilerek girişimler başlatılacak, konuya hakim merci ve kuruluşlarla ortak bir çalışma platformu oluşturulacaktır.

Yönetim Kurulunda belirlenen ve çalışma programına alınan bu hedeflere ulaşmak, gerekli komisyonları kurmak, siyasal gelişmelere bağlı olarak Diyarbakır Demokrasi Platformundaki yerimizin sürekliliğini devam ettirmek, TMMOB ve Yerel Gündem 21 ile koordineli çalışmalara katılmak ve duyarlılığımızı sürdürmek hedeflerimiz arasında yer almaktadır.

Üyelerle tanışma, dayanışma ve birlik sağlamaya yönelik yapılan jeoloji gecelerinin gelenekselleşmesi için aralık aylarında Diyarbakır‘da jeoloji geceleri düzenlenecektir.

YÖNETİM KURULU

Okunma Sayısı: 3173
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası