TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
01 EKİM 2010 TARİHİNDE ŞUBEMİZDE MESLEKİ DENETİM TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR.

 

Trabzon Şubemize tescilli bürolarla yapılan toplantı sonrasında uyulması gereken kurallar aşağıda belirtilmiş olup bu kurallara titizlikle uyulması ve özen gösterilmesi gerekmektedir. 

JMO TESCİLLİ BÜROLARININ

ZEMİN ETÜT RAPORLARINI HAZIRLARKEN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR

            Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi etkinlik alanındaki tescilli bürolarımızın uyması gereken kurallar şunlardır.

1- Kategorinin Belirlenmesi: Odamız tarafından her yıl yayınlanan Oda asgari ücret tarifesinde belirlendiği şekilde yapılar kategorik sınıflara ayrılacak ve yapılacak çalışmalar bu kategorik çalışmalara uygun olarak gerçekleştirilecektir. Buna göre imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüt çalışmasında uygun alan içerisinde yer alan;

a) Bodrum kat dâhil 3 kata kadar olan yapılar (Kategori-1) için düzenlenen zemin etüt raporları araştırma çukuruna dayalı gözlemsel etüt raporu olarak düzenlenmelidir.

b) Bodrum kat dâhil 4 kat ve üzeri binalar (Kategori-2) için sondaja dayalı zemin etüt raporu düzenlenmelidir.

2- Zemin etüt raporunun Kategorisi belirlenirken binaya ait imar durumundaki ve vaziyet planındaki kat âdeti dikkate alınarak belirlenmelidir. Yani imar durumunda 6 kat yazılan bir etüt çalışmasında 3 kat yapılacaksa buradaki imar durumundaki 6 kat değerlendirilecek ve etüt sondaja dayalı (Kategori-2) olarak hazırlanacaktır.

3- Zemin etüt raporları gözlemsel ise araştırma çukuru (AÇ) derinliği temel derinliğinden 1 m aşağıda olacak şekilde ve en az 3 m derinlikte olmalıdır. Her bir blok için 2 adet AÇ açılmalıdır.

4- Zemin etüt raporları sondajlı ise blok başına 2 sondaj yapılmalıdır. Bir parselde birden çok yapı var ise ilave her bir blok için 1 adet sondaj daha yapılmalıdır. Örneğin 2 blok için 3 sondaj, 3 blok için 4 sondaj gereklidir. Sondaj Derinliği;

•a)      Toprak zeminlerde en az 15 m olmalıdır.

•b)      Sondaj sırasında kayaya girilmesi durumunda en az 5 m ilerledikten sonra sondaja son verilmelidir.

•c)      Sondaj başlangıç noktası temel derinliğinden itibaren alınmalıdır. Yani, toprak zeminde binanın temel derinliği 2 m ise sondaj derinliği en az 17 m olmalıdır.

5- Sondaj Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından yayınlanan "Yapılar İçin Sondaj Teknik Şartnamesine" göre yapılacaktır. Yapılan sondaj derinlikleri Belediyesince veya bürolar tarafından belirlenen denetçiler tarafından yerinde ölçülerek sondaj kuyusu kontrol tutanağı düzenlenmeli ve söz konusu tutanak rapor ekinde sunulmalıdır. Sondajların eksik veya yetersiz olması veya buna ait şikâyetlerin olması durumunda oda tarafından "Odamız Mesleki Denetim Yönergesi" çerçevesinde Mesleki Denetim Görevlileri tarafından arazide denetim yapılacak ve yapılan sondaj veya araştırma çukurları yerinde denetlenecektir. Yapılan denetim de yanlış veya eksik araştırmanın tespit edilmesi durumunda, yapılan tespitler bir rapor eşliğinde Genel merkeze soruşturma yapılmak üzere bildirilecektir.

6- Sondaj kuyusu PVC boru ile muhafaza altına alınmalı ve denetçi tarafından sondaj derinliği ölçülmelidir. Özellikle denetçi tarafından sondaj kuyusu derinliği ölçülürken kuyuda meydana gelebilecek tüm sorunlardan yüklenici firma sorumlu olup sondaj standartlara uygun yapılmamışsa sondaj kuyusu kabul edilmeyecektir.

7- Rapor ekinde sunulan binaya ait vaziyet planı projeyi yapan mimar tarafından tarih atılarak kaşelenip imzalanmalıdır.

8- Sondaj makinesinin giremeyeceği 0 - 300 m² parsel büyüklüğüne sahip dar ve küçük olan parsellerde, Oda ile irtibata geçilerek, odanın belirleyeceği Mesleki Denetim Görevlisi veya Belediyesince görevlendirilen Jeoloji Mühendisinin arsa üzerinde yapacakları inceleme sonucunda arsada sondaj yapılmasının mümkün olmadığı kanaatine varılırsa rapor sahibi ile yapılan tutanak sonucu arsa için düzenlenen gözlemsel etüt raporu kabul edilecektir. Düzenlenen tutanak rapor ekine mutlaka konulmalıdır.

9- Laboratuar deneyleri için alınacak tüm örnekler araştırma çukurlarından veya sondaj kuyusundan olacaktır. Yamaç veya şevden alınan örnekler geçersiz kabul edilecektir.

10- Zemin etüt çalışmaları sırasında alınan örselenmiş ve/veya örselenmemiş zemin ve kaya örnekleri en kısa sürede laboratuara zemin etüt çalışmasını yapan firma tarafından tutanak karşılığı teslim edilerek düzenlenen örnek teslim tutanağı rapor ekinde sunulacaktır. Ayrıca yapılan zemin ve/veya kaya mekaniği deneyleri ile elde edilen sonuçları gösteren föyler onaylı ve orjinal olarak ekler arasında yer almalıdır.

11- Temel seviyesinin en az 1 m alt kısmına kadar YAS seviyesine rastlanması durumunda suyun betona etkisi ile ilgili analizler (özellikle kıyı alanlarda) mutlaka yapılmalıdır.

12- Taşıma gücü hesaplamalarında farklı deneysel yöntemler kullanılarak çıkan sonuçlar karşılaştırılmalı ve emniyetli taşıma gücü değeri bu çalışmalar kıyaslanarak belirlenmelidir.

13- Arsa veya arazide görülen zemin birimlerine uygun, arazi çalışmaları ve laboratuar deneyleri yapılmalıdır.

14- Zemin etüdü yapılan parselin içinde bulunduğu alana ait Yerleşime Uygunluk Haritası varsa mutlaka rapor ekine konulmalıdır. Varsa imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüt raporundaki veriler mutlaka rapor içinde kullanılmalı eğer bu rapor yoksa rapor içerisinde plana esas jeolojik-jeoteknik etüdün olmadığı belirtilmelidir.

15- Mesleki denetime gelen faturasız raporlar kesinlikle denetlenmeyecektir.

16- Denetime gelen raporların fatura bedelleri;

Gözlemsel zemin etüt raporları için;

Fatura Bedeli = Rapor yazım bedeli = Minimum 480 TL olmalıdır. Laboratuar bedeli ve dışarıdan alınan araştırma çukuru açma hizmet bedelinin faturaya yansıtılması isteğe bırakılmıştır.

Sondajlı zemin etüt raporları için:

Fatura Bedeli = Rapor yazım bedeli+(yöre sondaj katsayısı x 40 TL x toplam sondaj derinliği)             

Sondajlı zemin etüt raporu yazım bedeli, odamızın 2010 yılı birim fiyatına göre 730 TL‘dir.

Yöre sondaj katsayısı Trabzon ili için 0,5‘tir.

Fatura Bedeli = 730 TL + ( 0,5 x 40 TL x sondaj derinliği) şeklinde olmalıdır. Laboratuar bedelinin faturaya yansıtılması isteğe bırakılmıştır.

Örneğin; etüt çalışmasında 2 adet 15 şer metrelik sondaj kuyusu açılmış ise bu zemin etüt raporunun; Fatura Bedeli = 730 TL+ (0,5 x 40 TL x 30 m) = 1 330 TL olmalıdır.

Okunma Sayısı: 3354
Fotoğraf Galerisi
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası