TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
BASINA VE KAMUOYUNA
İş sağlığı ve güvenliği kültürünü ülke çapında yaygınlaştırmak için yapılması gereken reformlar ve teşvikler, sadece iş kazalarını önlemekle kalmayacak, aynı zamanda çalışan sağlığını koruma ve üretkenliği artırma hedefine katkı sağlayacaktır. Kamuoyunun ve iş dünyasının desteği ile bu önlemler, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı için temel taşları oluşturacaktır.

4 Aralık Dünya Madenciler Günü anma etkinlikleri kapsamında, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi İş Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu tarafından bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Sunumunu A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı/TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi İş Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu Başkanı Erdinç Günay`ın yaptığı basın açıklaması aşağıdaki gibidir.


BASINA VE KAMUOYUNA

4 ARALIK DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ

GÖRÜNMEZ KAZA DEDİĞİN SENİN GÖRMEDİĞİNDİR!

İŞ KAZALARINA GÖZ YUMMA!

Ülkemizde her gün başta inşaat olmak üzere tarım orman, taşımacılık, hizmet sektörü, metal sanayi, madencilik ve diğer sektörlerde yaklaşık 172 iş kazası bildirimi yapılmakta olup, 5 kişi hayatını kaybetmekte, 6 kişide iş göremez hale gelmektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği kanununun uygulanmaya konulduğu 2013 yılından bugüne kadar iş kazalarında hayatını kaybeden emekçi sayısı 22.393 kişidir. Yine onbinlerce emekçide iş göremez hale gelmiştir.

Daha sürdürülebilir İş Sağlığı ve Güvenliği Politikalarının hayata geçmesi için, insanca yaşama ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve emeğin sömürülmediği bir çalışma hayatı ivedilikle tesis edilmelidir.

4 Aralık Dünya Madenciler Gününde, iş kazalarında hayatını kaybeden maden emekçilerimizi, meslektaşlarımızı ve diğer sektör çalışanlarını saygıyla, minnetle ve rahmetle anıyor, meslek örgütlerimizin bir görevininde kamu adına çalışma hayatımızı düzenleyen mevzuatlar ve bu mevzuatlardan kaynaklanan eksiklikler konusunda daha sürdürülebilir politikalar çerçevesinde çalışmalar yapmak, ilgili idarelerle paylaşmak ve kamuoyunu bilgilendirmek olduğu gerçeği ile İş Sağlığı ve Güvenliği deklarasyon metnimizi aşağıda paylaşıyoruz.

Bu deklarasyon metni ile, iş sağlığı ve güvenliği alanında toplumsal kültürü artırmak ve mevcut yasaların daha etkin uygulanmasını sağlamak amacıyla yapılacak düzenlemeler somut adımlar halinde kamuoyuna sunulur.

04.12.2024

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
İstanbul Şubesi
İş Sağlığı ve Güvenliği Komisyonu


Türkiye İş Sağlığı ve Güvenliği Deklarasyonu

Giriş

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 2012 yılında yayınlanması ve 2013 yılı itibarıyla yürürlüğe girmesinden bu yana önemli aşamalar kaydedilmiştir. Ancak iş kazaları ve meslek hastalıkları oranlarında halen arzu edilen başarı seviyesine ulaşmak mümkün olmamıştır. Bu deklarasyon, iş sağlığı ve güvenliği kültürünü daha ileri seviyeye taşımak, iş yerlerinde güvenli ve sağlıklı çalışma ortamlarını kalıcı hale getirmek için alınması gereken kritik önlemleri içermektedir.

1. Eğitim Alanında İyileştirmeler

İş sağlığı ve güvenliği bilincinin genç yaşlarda kazandırılması amacıyla, aşağıdaki adımların atılması hedeflenmelidir:
• İlkokul öğrencilerine haftada bir saat iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmesi için İSG uzmanlarının eğitime katkı sağlaması,
• Liselerde iş sağlığı ve güvenliği derslerinin müfredata dahil edilmesi ve üniversite sınavlarında İSG konularına ilişkin soruların eklenmesi,
• TV dizilerin de, kadın ve yemek programlarında ürün yerleştirme şeklinde iş sağlığı ve güvenliği konularına yer verilmesi.

2. Toplumsal Bilinçlendirme Etkinlikleri

23 Nisan, 4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası gibi özel günlerde iş yerlerinde İSG temalı etkinlikler düzenlenerek iş sağlığı ve güvenliği farkındalığı teşvik edilmelidir.

3. Çalışan Temsilcilerinin Güçlendirilmesi

Çalışan temsilcilerinin iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerine daha fazla katkı sağlamaları için İSG uzmanları ile eş zamanlı olarak İSG KATİP üzerinden atanmaları sağlanmalı ve asli işlerinden bağımsız olarak atama süresi kadar İSG çalışmalarına katılmaları teşvik edilmelidir.

4. İSG Uygulama Süreçlerinde Çalışan Katılımı

Öneri tespit defterinde, iş güvenliği uzmanı (İGU), işyeri hekimi (İYH) ve işverenin yanı sıra çalışan temsilcilerinin de aktif olarak yer alması sağlanarak çalışanların iş sağlığı ve güvenliği süreçlerine doğrudan katkıda bulunmaları sağlanmalıdır.

5. Bağımsız Denetim Şirketleri ile Uygunluk Denetimleri

Çalışma ruhsatı alabilen her işyerinin ÇSGB tarafından onaylanmış bağımsız akredite denetim şirketleri tarafından İSG mevzuatına uyum ve uygunluk denetimlerinin yapılması sağlanmalıdır. Uygunluk raporu alamayan işyerlerine işyeri sigortası onayı verilmemeli ve bu işletmelerin çalışma ruhsatı almaları engellenmelidir.

6. Üç Yıllık Periyotlarda Düzenli İSG Denetimleri

Çalışma ruhsatına sahip işyerlerinde tehlike sınıfına göre çok maksimum üç yıl aralıklarla bağımsız denetim firmaları tarafından İSG denetimlerinin yapılması sağlanarak, çalışma izin belgelerinin düzenli kontrol altında tutulması hedeflenmelidir.

7. Çalışanlara İSG Teşvik Uygulamaları

İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyum sağlayan çalışanlara İSG primi verilmesi, İSG kurallarına uyum göstermeyen personelin primlerinin uymadığı ay veya aylar kesilmesi gibi teşvik mekanizmaları geliştirilmelidir. Böylece çalışanlar arasında İSG kurallarına uyum sağlama yönünde teşvik edici bir kültür oluşturulmalıdır. Bu uygulama, benzer şekilde işyerinde İSG kurallarına uyum sağlayan personellerin iş kıyafetlerinde yıldız vb markalama yapılarak ta İSG kurallarına uyum çalışmaları teşvik edilebilir.

8. Çalışanların Terfi ve Görev Yükselmelerinde İSG Öz Geçmişlerinin Değerlendirilmesi

Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği alanında aldıkları eğitimler, başarıları ve katılımları, terfi ve görevde yükselme süreçlerinde dikkate alınarak İSG faaliyetlerine katkı sağlanması cazip hale getirilmelidir.

9. Türkiye’ye İş Sağlığı ve Güvenliği Müzesi Kazandırılması

Türkiye`nin ve dünyanın ilk interaktif iş sağlığı ve güvenliği müzesinin kurulması için İstanbul Sanayi Odası, Üniversiteler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Avrupa Birliği İş Güvenliği Ajansı ile ortak çalışmalar başlatılmalıdır. Tüm ilk ve orta okul öğrencilerinin bu müzeyi gezmeleri sağlanarak toplumda İSG bilincinin artırılmasında büyük katkı sağlanabilecektir.

Sonuç

İş sağlığı ve güvenliği kültürünü ülke çapında yaygınlaştırmak için yapılması gereken reformlar ve teşvikler, sadece iş kazalarını önlemekle kalmayacak, aynı zamanda çalışan sağlığını koruma ve üretkenliği artırma hedefine katkı sağlayacaktır. Kamuoyunun ve iş dünyasının desteği ile bu önlemler, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı için temel taşları oluşturacaktır.

https://www.jmo.org.tr/resimler/ekler/e9d91c49c345f9f_ek.jpg

Okunma Sayısı: 93
Fotoğraf Galerisi
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası