Kapadokya Alan Başkanlığı ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonu işbirliğiyle 13-14 Eylül 2024 tarihleri arasında Nevşehir’de, Kapadokya Alan Başkanlığı tarafından düzenlenen toplantıya katıldık
Kapadokya Alan Başkanlığı ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonu işbirliğiyle 13-14 Eylül 2024 tarihleri arasında Nevşehir’de, Kapadokya Alan Başkanlığı tarafından düzenlenen ve Kapadokya için simgeleşmiş “Peribacalarının Korunması, Kaya Kopması ve Şapka Düşmesi Riskinin Önlenmesine Yönelik Uygulama ve Müdahale Yöntemlerine İlişkin İstişare ve Değerlendirme Toplantısına” Oda olarak katılarak, görüş ve düşüncelerimizi paylaştık.
Odamız adına Yönetim Kurulu II. Başkanı Seçkin GÜLBUDAK ile Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Gökhan ATICI’nın katılım sağladığı toplantıya, Kapadokya Alan Başkanlığı personeli ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu üyelerinin yanı sıra Nevşehir ili ve ilçelerinin Kaymakam ve Belediye Başkanları ile personelleri, Üniversite ve Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri katılım sağlamıştır.
Söz konusu toplantıda, peribacalarının üzerinde şapka şeklinde bulunan kayaların düşme riski, peribacalarında görülen yoğun aşınma ile kültürel niteliğe haiz olan yapılarda yaşanan sorunlar değerlendirilmiş, alınması gereken tedbirler değerlendirilerek yapılacak projelerle ilgili öneriler alınmıştır. Ayrıca kaya düşme tehlikesi bulunan alanlar, şapka düşme riski ile karşı karşıya olan peri bacaları ile içerisine su girişleri olan kültürel nitelikteki yapılar yerinde incelenmiş ve gerekli değerlendirmeler yapılmıştır. Söz konusu toplantıda sorun alanlarına ilişkin Oda yaklaşımlarımız ifade edilerek, dünyanın ilk 100 jeolojik miras alanı içinde olan Kapadokya’daki jeolojik yapı ve şekillerin korunması ve bölgenin jeopark ilan edilerek insanlığın hizmetine sunulması yönündeki görüşlerimiz ifade edilmiştir.
Ürgüp Paşa bağında bulunan peribacası üzerinde yer alan şapka şeklindeki kayanın düşme riski taşıdığı tespit edilerek, “yapıya müdahale edilmeden çevresinde düşmesi durumunda kimseye zarar veremeyecek şekilde önemlerin alınması ve bilgilendirme tabelalarının konulması” konusunda tüm katılımcıların ortaklaşarak, söz konusu peribacasına dokunulmaması karar alındı.
Yine Ürgüp Açıkhava Müzesi içerisinde yer alan yağışlar sırasında içerisine su girişi olan kültürel niteliğe haiz yapılar için ise katılımcıların tamamı tarafından sorunun tespiti için su giriş kaynaklarının bulunarak tespit edilmesi ve neticesinde çıkacak sonuca göre kültürel varlığa herhangi bir zarar vermeden önlemlerin alınması önerildi. Bu konuda Kapadokya Alan Başkanlığı tarafından gerekli çalışmaların yapılması kararlaştırıldı.
Oda olarak, Kapadokya Alan Başkanlığına bu bölgenin 2022 yılında Dünya’nın ilk 100 Jeolojik Miras Alanı içerisine alındığını, bu bölgede yapılacak her çalışma için alanında uzman Jeoloji Mühendislerinden görüşler alınarak karar alınması önemi vurgulanarak, kaya düşme riski olan yapılar için mühendislik jeolojisi ve jeoteknik çalışmaların mutlaka yaptırılması gerektiği, , yine durumun özelliğine göre, genel dokunun ve insan sağlığının korunması için volkan jeolojisi, petrografi, tıbbi jeoloji, yapısal jeoloji vb. uzman jeoloji mühendislerinden görüşler alınmadan hiçbir işlem tahsis edilmemesinin gerektiği ifade edilmiştir.
En Çok Okunanlar
- 2025 YILI OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ ASGARİ (EMSAL) ÜCRET TARİFEMİZ YENİLENDİ Okuma Sayısı: 4484
- JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ADALET NÖBETİNE DEVAM EDİYOR! Okuma Sayısı: 4008
- 2024 YILI TEMMUZ-ARALIK DÖNEMİ ASGARİ ÜCRET TARİFEMİZ YENİLENDİ Okuma Sayısı: 3765
- JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ DERGİSİ’NİN 48/2. SAYISI YAYIMLANDI Okuma Sayısı: 3761
- 77. TÜRKİYE JEOLOJİ KURULTAYI 14-18 NİSAN 2025’TE YAPILACAK Okuma Sayısı: 3662
- ODAMIZ TARAFINDAN DÜZENLENEN FOTOĞRAF YARIŞMASI SONUÇLANDI Okuma Sayısı: 3656
- MAVİ GEZEGEN`İN 33. SAYISI YAYIMLANDI Okuma Sayısı: 3607
- 1 MAYIS’TA ALANLARDAYDIK Okuma Sayısı: 3556
- 8 KASIM DÜNYA ŞEHİRCİLİK GÜNÜ 48.KOLOKYUMU AÇILIŞ TÖRENİNE KATILIM SAĞLADIK Okuma Sayısı: 3528
- JEODERGİNİN 47. SAYISI YAYIMLANDI Okuma Sayısı: 3525
- SEVGİLİ MESLEKTAŞIMIZ KARESİ BELEDİYESİ İMAR MÜDÜR ÖZLEM ESEN’E ZİYARETTE BULUNDUK Okuma Sayısı: 3521
- ANKARA ÜNİVERSİTESİ MEZUNİYET TÖRENİNE KATILDIK Okuma Sayısı: 3517
- JEOTERMAL KAYNAKLI MODERN TEKNOLOJİK SERALAR VE ÜLKEMİZDE TARIMA DAYALI İHTİSAS SERA ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNİN GELİŞİMİ SEMİNERİ Okuma Sayısı: 3517
- AKDENİZ GERÇEK GAZETESİ : BU NASIL AFET BÖLGESİ! YENİDEN TESPİT ŞART! Okuma Sayısı: 3512
- TMMOB JMO İSTANBUL ŞUBESİ 16. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU (2022-2024) Okuma Sayısı: 3508