TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
KÜRESEL ISINMA: NEDEN OLDUĞU SORUNLAR BAŞLIKLI KÖŞE YAZIMIZ ÇIKTI
İnsan faaliyetleri sonucu atmosfere çok miktarda bırakılan CO2, CH4, N2O gibi gazların aşırı sera etkisi yaratması sonucu oluşan sıcaklık artışına küresel ısınma denir.  Küresel ısınmanın neden olduğu olaylar şu şekilde sıralanabilir:

İnsan faaliyetleri sonucu atmosfere çok miktarda bırakılan CO2, CH4, N2O gibi gazların aşırı sera etkisi yaratması sonucu oluşan sıcaklık artışına küresel ısınma denir.  Küresel ısınmanın neden olduğu olaylar şu şekilde sıralanabilir:
Kutuplardaki ve yüksek dağlardaki buzullar küresel ısınmanın artmasına bağlı olarak erimeye başlamış, deniz seviyesi son 20 yılda 15-20 cm yükselmiştir. Küresel ısınma bu hızla devam ederse, 2100 yılında kutuplardaki buzulların yüzde 68`i, kara buzullarının ise yüzde 32`si eriyecektir. Bu miktarlar dünya tatlı su rezervlerinin neredeyse yarısına yakındır.
Ozon tabakası güneşten gelen ultraviyole ışınlarının çoğunu tutarak bu ışınların zararlı etkilerinden canlıları korumaktadır. Ozon tabakasının incelmesi, dünyaya düşen UV ışınlarının artması sonucu deri kanserine, katarakta ve bağışıklık sistemi hastalıklarına sebep olacaktır. 
Küresel ısınmanın en önemli sonuçlarından birisi iklim değişimlerine sebep olmasıdır. Küresel ısınma, dünyanın ortalama sıcaklık değerlerindeki iklim değişikliğine yol açabilecek artışı ifade ederken iklim değişikliği ise belirli bölgedeki mevsimlik sıcaklık, yağış ve nem değerlerindeki değişimleri ifade etmektedir.
İklim değişikliğine bağlı olarak, sel, heyelan, erozyon gibi doğa felaketleri artacaktır. Sera ve kirletici gazlar olan CO2 gazını, hatta SO2 ve H2S gazlarını bünyesine alıp atmosferi temizleyerek yere düşen yavaş yağan yağmur yerine yağan hızlı ve aşırı yağışlar, atmosferdeki sera gazlarını temizleyemeyecek, küresel ısınmanın daha da artışına neden olacaktır. 
Kutup Bölgelerindeki donmuş topraklar, küresel ısınma sonucu çözülmeye başlayarak binlerce yıl boyunca bünyelerinde bulunan sera gazlarını atmosfere bırakacaktır.  Küresel ısınma sonucu gece-gündüz sıcaklık farkını giderek azaltacaktır. 
Yeryüzü ve atmosferin ısınması denizler ve okyanusların da ısınmasını sağlayarak buradaki canlı türlerinin sayısını azaltacaktır.  Kasırga, hortum ve yıldırım gibi atmosfer felaketleri fazlalaşacaktır. Sera gazları ile yağmur sularının birleşmesi sonucu oluşan asit yağmurlar birçok doğa felaketinin zincirleme oluşmasını tetikleyecektir.
Aşırı ısınma göllerin, nehirlerin su kapasitelerini azaltacaktır. Aşırı sıcaklık artışı nedeniyle dünyada çölleşme yaygınlaşacaktır. 
Aşırı sıcak ve soğuk canlılarda kromozom sayısı ve yapısı mutasyonlarını artırarak canlıların kalıtsal yapılarının değişmesine yol açacaktır. Küresel ısınma sonucu gözlenen ani iklim değişmeleri, vücudun bağışıklık sistemini etkileyerek hastalıkları artıracaktır. Bütün bu olumsuz olaylar insanı moral çöküntüsüne sürükleyerek ruhsal yapısının hassaslaşmasına ve anlaşmazlıkların artmasına neden olacaktır. 
Ülkeler, küresel ısınmayı önlemek için son elli yıldır çaba sarf etmektedir. Ancak görünen bu çabaların günümüzde yetersiz kaldığı, küresel sıcaklık artışının henüz istenilen düzeyde yavaşlatılamadığıdır. Küresel ısınma konusunda toplumsal bilinç henüz oluşturulamamıştır. Büyük bir çoğunlukla kısa vadeli planlarla yaşayan insanlığın, küresel ısınmanın sonuçlarını günlük yaşamında yoğun bir şekilde hissettiği gün artık insanlık için geç kalınmış olacaktır(Prof.Dr.Cüneyt Şen). 
Küresel ısınma nasıl önlenebilir? Ne yapmalıyız? Önümüzdeki haftanın konusu olacaktır.
Güzel günler dileğiyle.

https://www.kuzeyekspres.com.tr/kuresel-isinma-neden-oldugu-sorunlar

 

Okunma Sayısı: 3221
Fotoğraf Galerisi
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası