TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
TOKİ PROJESİNDE YER SEÇİMİ KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR
Şube Başkanımız Şükrü Arslan, geçmişte aktif fay hattı üzerine yapılan projeleri hatırlatarak, "Sosyal konut projelerinde yer seçimine dikkat edilmesi birinci önceliğimiz olmalı" dedi

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, TOKİ`nin Konya`da yapacağı 7 bin 500 konutun yer seçimi yapılırken geçmişte yaşanan hataların tekrarlanmaması uyarısında bulundu.

Sosyal Konut Projesi`nin çok doğru ve yerinde bir hamle olduğunu aktaran Başkan Arslan, "Ülkemizde 2018 ekonomik krizinden sonra müteahhitlerin piyasadan çekilmesiyle ciddi bir konut eksikliği oldu. Konut her geçen yıl fazlasıyla ihtiyaç haline gelmişti. Pandeminin ve inşaat maliyetlerindeki artışın da etkisiyle 2021 yılında konut eksikliği zirve yaptı. 7 bin 500 konut Konya için iyi bir başlangıç. Ama yeterli değil, devamının yapılması daha iyi olacak" diye konuştu.

JMO Başkanı Arslan, TOKİ projelerinde yer seçimlerinin bilimsel veriler dikkate alınarak tespit edilmesi gerektiğini söyledi.

 "UYGUN ZEMİNE UYGUN YAPI OLUŞTURULMALI"

Daha önceleri yer seçiminden yapılan hatadan kaynaklı olarak terk edilen konutların bulunduğunun bilgisini veren Arslan, "Bu tarz projelerde yer seçimi çok önemlidir. Konya için yer seçiminde birinci önceliğimiz fay hatları olmalı. Jeoloji Mühendisleri Odası olarak yayınlamış olduğumuz şehir merkezlerinden fay geçen 24 ilden biri de Konya. Konya fay zonu dediğimiz fay zonu, Sille`den geçiyor. Bu yüzden TOKİ konutları için yer seçimi yaparken mutlaka fay çalışması yapılmalı ve herhangi bir faydan uzakta yapılması gerekiyor. İkinci dikkat etmemiz gereken özellik de zemin. Konya, kilometrelerce uzaklıkta olan bir sallantıda bile zeminden kaynaklı depremi şiddetli hissedecektir. Bu yüzden zeminde gerekli teknik çalışmaların yapılarak uygun zemine uygun yapı oluşturulması önem arz ediyor" diye konuştu.

 "TOKİ KONUTLARINDA 6 KAT UYARISI"

Konya`nın çok geniş mimariye sahip olduğunu ifade eden Arslan, şu ifadelere yer verdi:

"Konya’mız geniş coğrafyalı olması sebebiyle dikey mimariden ziyade yatay mimari tercih edilmeli. 6 kat ve altındaki konutlar tercih edilerek olası bir depremde en az hasarla atlatılması sağlanmalı. 6 katın ve üzerindeki yapılar deprem sallantılarında sarsılacak ve şiddetine göre yıkılabilecek riskli yapılardır. Zeminlerin sarsıntı büyütmesini de göz önüne aldığımızda mümkün olduğunca yüksek katlı yapılardan kaçınmamız gerekiyor. Konya`mız için en doğrusu bu."

Konya`da yapılacak TOKİ konutlarında Selçuklu`da Ardıçlı TOKİ ve Meram`da ise Gödene TOKİ`nin devamına yapılacağını düşündüğünü belirten Arslan, "Ardıçlı TOKİ ve Gödene TOKİ yer seçimi olarak uygun yerler olarak görünüyor. Ardıçlı ve Gödene`de projelerin devam ettirilmesi muhtemeldir. Çünkü halihazırda hazinenin mevcut arsası da bulunuyor" dedi.

"YERLİ VE YENİLEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA DAYALI OLMALI"

Başlatılan Sosyal Konut Projesi’nin vatandaşların doğa kaynaklı afetlere karşı can ve mal güvenliğini sağlayan, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olmasının önem taşıdığını söyleyen Arslan, "Jeotermal kaynaklar Ege bölgesinde yoğun olarak kullanıyor. Şu an için Konya`da o sıcaklık derecesine ulaşan jeotermal su bulunmadı. Ama bulunursa Konya ekonomisine ve enerji üretimine çok ciddi katkıları olacaktır. Konya`nın birçok bölgesinde gördüğümüz özellikle Karapınar`da Türkiye`nin en büyük, Avrupa`nın ikinci büyük projesi olarak bilinen Güneş Enerjisi Santrali (GES) projeleri bulunmakta. Bu da yenilenebilir enerji kullanımı bakımından bizim ülke olarak hem dışa bağımlılığımızı hem de kendi öz kaynaklarımızdan enerji üreterek bunu katma değere dönüştürmemizin önünü açan bir imkân. Çok büyük sanayi alanlarımız var ve sanayilerimizin çatıları atıl vaziyette. Bunların da GES projeleriyle sübvanse edilerek bölgenin tamamen yenilebilir enerjiyle döndürebileceğini ve ülkemiz ekonomisine ve cari açığına katkı sağlayacağını düşünüyorum" açıklamasında bulundu.

 "GÖNÜL RAHATLIĞIYLA YATIRIM YAPILABİLİR"

"Yapılan bütün konutlarda bilimin ön planda tutularak yapıldığından emin olmalıyız" diyen Arslan, "Daha önce TOKİ`nin yapmış olduğu çalışmalara da şahitlik ettik. TOKİ bu anlamda kurumsal olarak çalışıyor. Yer seçimi ve zemin etüt projeleriyle birlikte jeoteknik çalışmaları baz alıp ona binayen projelendirme yapıyor. Burada önemli olan akıl ve bilimdir. Bizler akıl ve bilimin ışığında ilerlediğimiz zaman her türlü karşılaştığımız problemi çözebiliriz. Bütün mühendislik dallarının kendi alanlarında yeterli çalışmaları yapıp çalışmalardan çıkan sonuçlar ışığında projelendirilmiş yapılara gönül rahatlığıyla yatırım yapıp ailelerimizle oturabiliriz" diyerek sözlerini tamamladı.

Okunma Sayısı: 3333
Fotoğraf Galerisi
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası