TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
`ZÜMRÜT-2` BAŞLIKLI KÖŞE YAZIMIZ ÇIKTI
Zümrüt, bazı fiziksel ve ruhsal rahatsızlıkların tedavisinde geçmişten günümüze kullanılan ve şifalı taş olarak kabul edilen bir taş. Bereket ve neşe kaynağı olarak görülen zümrüdün sevgiyi artırdığı, yaşama sevinci verdiği, evlilik, aile ve arkadaşlık bağlarını kuvvetlendirdiği belirtilir.

Sentetik (yapay) zümrüt, laboratuvar ortamında üretilen zümrütlere denir. Carroll Chatnam adlı Amerikalı bir kimyager tarafından 1930’lu yıllarda icat edilmiştir. Doğal zümrütlerin kusurlarının bertaraf edildiği sentetik zümrüt, günümüzde birçok takı ve mücevher mağazasının vitrinlerini süslüyor. Laboratuvar ortamında üretilen sentetik zümrüt, doğal zümrütlerden daha çok ticareti yapılan bir taş haline geldi. Doğal zümrütlerden aynı fiziksel ve kristal özelliklere sahip olmaları ve maliyetlerinin daha düşük olması sebebiyle tüketiciler için cazip bir pazar oluşmuş durumda.

Zümrütün Faydaları;

Zümrüt, bazı fiziksel ve ruhsal rahatsızlıkların tedavisinde geçmişten günümüze kullanılan ve şifalı taş olarak kabul edilen bir taş. Bereket ve neşe kaynağı olarak görülen zümrüdün sevgiyi artırdığı, yaşama sevinci verdiği, evlilik, aile ve arkadaşlık bağlarını kuvvetlendirdiği belirtilir. “Aşk taşı” olarak da bilinir.

Zümrüdün bilinen diğer faydaları şunlardır;

Başarısızlığa karşı olumlu etkileri vardır

Sinir sistemini güçlendirir, kalp ve bağışıklık sistemi üzerinde güçlendirici etkisi vardır

Epilepsi ve dizanteri gibi rahatsızlıklara karşı olumlu etkileri görülmüştür

Hamile kadınların doğumlarını kolaylaştırdığı yönünde tespitler vardır

Kötü talih ve sefaleti önlediğine inanılır

Manevi ilimler ve yaratılışın gizemlerine vakıf olmaya yardımcı olduğuna inanılır

Negatif enerjiyi nötralize eder

Yetenek, cömertlik, incelik ve zarafet sembolüdür

Bunları Biliyor musunuz?

En saf ve en kaliteli zümrütler Kolombiya’daki cevherlerden üretilmektedir. Kolombiya’daki yaklaşık 150 zümrüt madeni, dünya zümrüt ihtiyacının hemen hemen yarısı karşılanır.

Kolombiya’nın en ünlü zümrüt madeni olan Muzo, 360 kilometrekarelik bir vadiden oluşuyor ve bu bölgede yaklaşık 10 bin işçi çalışıyor.

Zümrüt olarak bilinen bazı taşlar aslında zümrüt değildir. Örneğin; Ural zümrüdü, grenadır; Brezilya zümrüdü, yeşil turmalindir; Cape zümrüdü, prehnittir; Akşam zümrüdü, peridottur.

Doğada sarı yeşil, mavi yeşil ve sarı renkli zümrütler de bulunur.

Bazı zümrütler, yeşil renginin kalitesine göre elmastan bile pahalı olabilir.

Kırmızı zümrüt veya kırmızı beril olarak bilinen “bixbite” taşı, altından bin kat daha değerlidir ve dünyada sadece 3 yerde bulunur.

17. yüzyılda Hindistan’da yaşayan bir rahibe ait “Moğol Zümrüdü” adı verilen zümrüt, 10 santimetre boyunda ve 217 karatlık bir taştır.

Bogota Bankası’nın koleksiyonunda 220-1796 karat arasında değişen beş farklı zümrüt bulunmaktadır.

Houston Doğa Bilimleri Müzesi’nde bulunan 1869 karatlık zümrüdün değeri yaklaşık 3,5 milyon dolardır.

Topkapı Sarayı’ndan Osmanlı padişahları ve sultanlarına ait çok değerli zümrüt işlenmiş hançerler ve mücevherler bulunur.

Osmanlı padişahları, manevi ilimleri öğrenmeye yardımcı olduğu inancı ile birçok objede zümrüt kullanmıştır.

Zümrüt, doğadaki bütün yeşil renklerin tonlarını bünyesinde barındırır.

Değerli zümrütler basınca dayanıklı olmasının yanında evlerde kullanılan kimyasal ürünlere karşı dayanıksızdır.

2011 yılında ABD’nin ithal ettiği zümrütlerin değeri, yakut ve safirlerin toplam değerini aştı.

Bazı geleneklerde zümrüt; 20. 35. ve 55. evlilik yıldönümleri hediyesi ve mayıs ayının doğum taşıdır.

Zümrüt cevherleri bakımından zengin ülkeler çeşitli kıtalara dağılmıştır. En kaliteli zümrütlerin çıkarıldığı Kolombiya’nın dışında Zambiya’da da derin yeşil renkleri bulunan ışığı geçirgenlik kalitesi yüksek zümrütler çıkarılmaktadır. Kolombiya, dünya zümrüt rezervinin yüzde 64’üne sahiptir. Kolombiya’yı; Zambiya (% 16), Brezilya (% 13), Rusya (% 4) ve Zimbabwe (% 3) takip ediyor. “Zümrüt şehir” olarak bilinen Hindistan (Jaipur), zümrüt kesimi ve ticaretinin en ünlü ve yaygın olduğu ülkedir.

Zümrüt madeni bulunan ülkeler şunlardır; Kolombiya, Brezilya, Rusya, Hindistan, Pakistan, Afganistan, Madagaskar, Mozambik, Zimbabwe, Zambiya, Namibya, Gana, Tanzanya, Nijerya, Güney Afrika, Mısır, Norveç, Avustralya, ABD, Kuzey Carolina.

 

https://www.kuzeyekspres.com.tr/zumrut-ii-makale,21269.html?fbclid=IwAR3cngQ2EVzoHbsy4gKgq7fXpdLYggxQyQbdEfYNSoOESeueKMH2DjZF8gM

 

Türkiye’de herhangi bir zümrüt madeni ve işletmesi bulunmuyor.

Güzel günler dileğiyle.

Okunma Sayısı: 3286
Fotoğraf Galerisi
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası