TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
“SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM İÇİN SU, SU İÇİN BİLİNÇLİ TÜKETİM” PANELİ
Hayatın kaynağı, her türlü canlı yaşamının temel ihtiyacı suyun bilinçli tüketim ve sürdürülebilir tarım için önemi, 22 Mart Dünya Su Gününde düzenlenen panelde masaya yatırıldı.

22 Mart Dünya Su Günü Nedeniyle KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi ve Peyzaj Mimarlar Odası Konya İl Temsilciliğinin Ortaklaşa düzenlediği Sürdürülebilir Tarım İçin Su, Su İçin Bilinçli Tüketim temalı Panel 32 farklı kamu kurum ve kuruluştan 140’tan fazla katılımcının olduğu yoğun bir ilgiyle yapıldı.

Panelde açılış konuşmasını yapan JMO Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, azalan yağış oranlarına rağmen izinsiz ve uygun olmayan hidrojeolojik alanlarda açılan su kuyuları, bilinçsiz sulama teknikleri ve tarımda hatalı bitki deseni seçimine dikkat çekti. Dünyanın uzun yıllar yıllık yağış ortalamasının metrekare başına 1000 milimetre civarında olduğunu ifade eden Arslan, bu rakamın Türkiye genelinde 574 milimetreye, Konya Kapalı Havzası özelinde ise 400 milimetreye kadar gerilediğini belirterek, “Konya Kapalı Havzası’nda son 30-40 yıldır yağışların azalması, gün geçtikçe sayıları artan belgesiz kuyuların çoğalması, uygun olmayan hidrojeolojik ortamlarda sürdürülen sondaj çalışmaları, ekonomik olmadığı gibi bilinçsiz sulama teknikleri, tarımda hatalı bitki deseni seçimi gibi nedenlerle stratejik kaynağımız olan yeraltı suyumuz bitme noktasındadır ve havza için belirlenen emniyetli su rezervinden çok daha fazlası kullanılmış durumdadır. Kurak iklim şartları ile birlikte aşırı ve bilinçsiz yeraltı suyu kullanımı nedeniyle yakın gelecekte yeraltı sularımız çekilemeyecek seviyelere düşmesi beklenirken, tamamen susuz kalma tehlikesi ile karşı karşıyayız. Gelecek nesillerin güvenilir, sağlıklı ve ekonomik içme ve kullanma suyuna sahip olabilmesi için acilen etkin önlemler alınması ve uygulanması gerekmektedir. Yeraltı ve yerüstü tüm su kaynaklarımızı kapsayan ve suyun devletin hüküm ve tasarrufu altında, kamu yararına bir kaynak olduğu esasına dayalı, yeni bir ‘Su Varlığı Yasası’na ihtiyaç vardır. Bölge özelinde Konya Kapalı Havzası Su Yönetim Merkezi’nin kurulması kaçınılmazdır. İçerisinde veri toplama, veri transferi, erken uyarı sistemi, havza gözleme merkezinin de olacağı, havzadaki tüm suyun idaresine ilişkin her türlü bilginin üretilebileceği yeterli donanımlara sahip bir teşkilatlanmanın oluşturulması gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki su; akarsa nehir, düşerse şelâle, durursa göl, biterse çöl olur.” diye konuştu.

Şube Başkanı Şükrü Arslan, panelin düzenlenmesinde büyük emeği ve katkısı olan KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sayın Mahmut Sami Şahin’e ve değerli ekibine, Peyzaj Mimarlar Odası Konya İl Temsilcisi Sayın Özcan Kuzu’ya, panele katkı koyan öğretim üyeleri Prof. Dr. M. Tahir NALBANTÇILAR ve Prof. Dr. Hayriye Eşbah TUNÇAY’a, DSİ 4. Bölge Müdürlüğüne, KOSKİ Genel Müdürlüğüne ve Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne teşekkür etti.

Daha sonra panelistler ilgili sunumlarını yaparak farklı mesleki alanlarda suyun dünü, bugünü ve yarına dair katılımcılar bilgilendirildi. Günün anısına hatıra plaketleri takdim edilerek program tamamlandı.

Okunma Sayısı: 3386
Fotoğraf Galerisi
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası