TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
ÇALIŞMA PROGRAMI
III. Dönem (2004-2005 )

Şube Yönetim Kurulumuz ülkemizde ve bölgemizde önemli siyasal gelişmelerin olduğu bir dönemde göreve seçilmiştir. Görev yapacağımız süreçte, mesleki sorunlarımızı toplumsal sorunların bir sonucu olarak gören temel anlayışımıza, bölge perspektifi ile sahip çıkılacaktır.

Yönetim Kurulumuz ABD’nin Ortadoğu planını, Türkiye’nin AB sürecini ve Kürt sorununu temel siyasal öncelikler olarak değerlendirmektedir. Ortadoğu’da zengin petrol kaynaklarının mevcudu ABD’nin Irak’ı işgalinin temel nedenidir. Ancak bölgedeki ülke yönetimlerinin anti -demokratik uygulamaları bu müdahaleye zemin hazırlamıştır.

 Ülkemizin Ortadoğu politikası barıştan, kardeşlikten ve halkların özgür iradelerinden yana demokratik birlik ekseninde olmalıdır. Bu siyasal duruşu sergileyen güçlerle ittifaklar geliştirilmelidir.

Yönetim Kurulumuz Türkiye’ nin AB ilişkilerini 1980’lerde başlayan bir sürecin aşaması olarak değerlendirmektedir. Dünyada bilinen ekonomik birlikler, ülkelerin siyasal iradelerini yönlendirme aşamasına gelmiştir. Uluslararası sermaye, serbest dolaşım için önündeki engelleri bazen işgallerle, bazen de ülkelerin tüm yasalarını kendilerine uygun hale getirerek aşmaktadır. Bölge ülkelerindeki emekten, barıştan, demokrasiden yana güçlerle yapılacak ittifaklarla başka bir dünya yaratmak mümkün olacaktır. AB ile başlayan demokratikleşme ve Yerel Yönetimleri güçlendirme uygulamaları, bireylerde demokrasi bilinci ve kültürünün geliştirilmesi anlamında değerlendirilmelidir.

Bölgemizin temel sorunlarından bir tanesi de Kürt sorunudur. Ülkemizde 15 yıl süren çatışmalar sonucunda büyük kayıplar yaşandı. Askeri harcamalara aktarılan kaynaklar, ekonomik yaşamı alt üst etti.

Yaşanan ekonomik krizler sonucunda İMF ve Dünya bankasının tüm talepleri kabul edilerek krediler alındı. Dayatılan uygulamaların faturası emekçilere çıkarıldı. Ülkemizin, eğitim, sağlık ve kentleşme politikalarında sosyal anlayışlar terk edildi. Yakalanan barış  ortamı sonucunda ülke ekonomisinde kısmı iyileşmeler yaşandı. Bu sürecin devamı için tüm çevrelerin gerekli duyarlılık göstermesi gerekir. Şube Yönetim Kurulu olarak bu süreçte Bölge Demokrasi Kurultayının gerçekleştirilmesi için öncülük ederek katkı sağlayacaktır.

1980 Anayasası yerine ülke gerçekliğine uygun demokratik yeni bir anayasa hazırlanması için gereken çaba gösterilecektir. Genel siyasi af ile toplumsal barış kalıcılaştırılmalıdır. Yönetim anlayışımızın siyasal hedefi demokratik Türkiye, demokratik Ortadoğu ve yaşanabilir bir Dünya olacaktır. Bu amaçla yönetimimiz sorunların çözümünde samimi olan, siyasal eğilimler, sendikalar, meslek odaları, dernekler ve diğer STK’ larla ortak çalışmalar yürütecektir.

Demokrasi önce kendi içimizde gerçekleştirilecektir. Tüm üyelerimiz karar alma, uygulama ve denetim süreçlerine katılacaktır. İşyeri temsilciliklerinden, il temsilciliklerinden, komisyonlardan gelen talepler yönetimde tartışılacak, uygulama imkanı olan öneriler mutlaka değerlendirilecektir.

Şube danışma kurullarımız en yüksek katılım ile gerçekleştirilip, yönetsel anlayışı yönetim kurullarının dar yaklaşımlarından, üyelerin geniş katılımı ve iradelerinin temsiliyetine dönüştürülecektir. Örgütsel birliğimizin, bilimsel birikimlerle bütünleştiren, mesleki olan ile toplumsal olanı sentezleyen bir takım etkinlikler organize edilecektir.       

             2004 – 2005 döneminde ülkemiz ve bölgemizin jeolojik özellikleri doğrultusunda bir dizi bilimsel etkinlikler düzenlenecektir.

Serbest çalışan meslektaşlarımızın jeoteknik uygulamalarında ihtiyaç duyulan eğitim seminerleri için Nisan ayının ikinci haftasında bir program yürütülecektir. Bu seminerde zemin etüt raporlarının hazırlanmasında ihtiyaç duyulan kaya ve zeminlere ait yerinde ve laboratuar deney verileri ile taşıma gücünün hesaplanması, konsolidasyon, sıvılaşma ve şişme konularında zemin – yapı ilişkisini irdelemek bir bütün olarak zemin etütlerine bilimsel içerik kazandırmak temel hedef olacaktır.

DSİ ile ortaklaşa yeraltısuyu ve temel sondaj konularında konferanslar düzenlenecektir. Bölgemizin önemli maden ve jeolojik oluşum sahalarına teknik geziler  düzenlenecektir. Derik’ teki Kambriyen birimler, Mazıdağı fosfat, Hazro antiklinali öncelikli gezi sahaları olacaktır.

17 Ağustos’ta Valilik ile birlikte İl Sergi Sarayında ‘Fotoğraflarla Deprem’ sergisi oluşturulacaktır. Eylül ayında Siirt ve Şırnak’ ta ‘Deprem ve Kentleşme’ konferanslar serisi düzenlenecektir. Ekim ayında bölgemizde önemli bir potansiyele sahip mermer ile ilgili arama, işletme süreçlerinde jeolojinin önemi konulu etkinlik ve buna bağlı olarak mermer fabrikasına gezi organize edilecektir.

Aralık ayında üyelerimiz ile tanışma, dayanışma ve birlik sağlama amacıyla Diyarbakır’ da Sosyal İlişkiler Komisyonumuzun organizasyonu ile jeoloji gecesi tertip edilecektir.

Çalışma dönemimizde Şanlıurfa’ da “GAP ve Jeoloji” konulu bir etkinlik Harran Üniversitesi ile birlikte düzenlenecektir.

Kamuda ve özel sektörde çalışan üyelerimizin her türlü sorunlarıyla ilgilenmeye, özlük haklarının korunması noktasında bütün örgüt birimleriyle birlikte çalışmalar geliştirmeye devam edilecektir.

Süreli yayınlar, mesleki, kültürel ve yerel yayınlardan oluşan kütüphanemiz, üyelerimizin daha fazla yararlanması için zenginleştirilmeye devam edilecektir.

Diğer Odalarla eşgüdüm sağlamak için oluşturulan İKK çalışmalarına sekreteryanın Şubemizde olması nedeniyle daha fazla duyarlılık gösterilecektir.  Toplumsal sorumluluk bilinci ile jeoloji biliminin doğrularını insanlarla paylaşmak, doğa – insan ilişkilerinde bu doğruların yaşamın her alanında dikkate alınmasını sağlamak, demokratik mesleki kitle örgütü olmanın bilinciyle ülkemizde, bölgemizdeki siyasal gelişmelerde emek, barış, kardeşlik ve demokrasiden yana bir duruş sergilenecektir. 

 

Yönetim Kurulu

Okunma Sayısı: 3170
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası