TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
1. DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI

TMMOB

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBESİ

I. DÖNEM (1996 – 1998ÇALIŞMA PROGRAMI

 

Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şubesi 1. Dönem Çalışma Programı Başlıkları:

1 - Giriş

2 – Yönetim Kurulu Ve Organlarının Görev Dağılımı (Gerçekleşti)

3 – Katılım, Örgütlenme, Kurumsallaşma, Üye Faaliyetleri

4 – Genişletilmiş Danışma Kurulu

5 – İl, İlçe Ve İşyeri Temsilcilikleri

6 – Teknik Danışma Kurulu Ve Uzmanlık Komisyonları

7 – Mesleki Çalışmalar Ve Çalışanların Sorunları İle İlgili Çalışmalar

8 – İşsiz Üyelerimize Yönelik Çalışmalar

9 – Eğitim/Meslek İçi Eğitim

10 – Serbest Bürolar Ve SMM Uygulamaları – Mesleki Denetim

11 – Tanıtım Çalışmaları

12 – Öğrenciler İle İlgili Faaliyetler

13 – Sosyal Faaliyetler 

1. Giriş

 Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şubesinin 1. Olağan genel kurulunda seçilen yeni yönetim kurulunun hazırladığı bu program 1996 – 1998 döneminde şube çalışma programını olarak belirlenmiş ve bu kapsamda yeni yönetim kurulu çalışmalarına başlamıştır.

Kamu yararı gözeten bir meslek kuruluşu olan Jeoloji Mühendisleri Odasının amaçları Ana Yönetmelikte belirtildiği üzere başlıca iki grup altında toplanmaktadır. Bunlar, Meslek ve üyelere ilişkin amaçlar ve Kamu yararına ilişkin amaçlardır.

Ülkemizde uygulanan neo – liberal ekonomik programlar ve gelişen siyasi yapılanmalarla kamu düzeni değiştirilmekte ve bu dönüşüm sosyal alanda büyük gerilimlere, ekonomik sıkıntılara, gelir dağılımında adaletsizliğe neden olmakta, işsizlik hızla artmaktadır. Uygulanmak istenen sosyal güvenlik yasası ile kazınılmış haklar geriye götürülmekte, sosyal devlet anlayışı tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Özelleştirilmeler ve ulus ötesi büyük sermayeye devredilen kamu varlıkları ile borçlanmalar azaltılamamış, tam tersine daha da artarak çoğaltılmıştır.

Yaşanan ekonomik krizler ve uygulanan ekonomik ve siyasi programlar acilen değişmesi gereken Jeoloji Mühendisliği hizmetleri ile ilgili Şehirleşme ve İmar yasası, afet yasası, çevre yasası, yeraltı suları yasası gibi yasaların değişmesini geciktirmiştir. Yatırımların sınırlı kalması tüm kesimleri olumsuz olarak etkilemiş, bu durum başta Mühendislik faaliyetleri olmak üzere toplumun tüm kesimlerinde etkili olmuştur.

Başta Türkiye’nin en büyük gerçeği deprem olmak üzere diğer tüm doğal felaketlerin sonucunda, önem verilen jeolojik çalışmalar, odamızın büyük mücadelesi sonucunda belli bir noktaya gelmiş ancak yasal düzenlemeler hala istenilen düzeyde olmamıştır. Çağdaş kentleşmenin getirdiği düzensiz büyümenin zararları ve insanların doğa olaylarından en az zararla kurtulması, yapay afetlerin oluşmaması için bu dönemde her şeye rağmen Jeoloji Mühendislerine ve onların örgütlü kurumları Jeoloji Mühendisleri Odasına büyük sorumluluklar düşmektedir. Adana şube tüm çalışma organlarıyla bunun bilincinde olarak çalışma programında halkımızın yararına tüm uygulamalara destek verecek, baskı grubu görevini yaparak kamuoyu yaratacak ve örgütlenmesini güçlendirerek mücadele edecektir.  Bu çerçevede aşağıda başlıklar halinde sunulan faaliyetleri yapacak ve bundan önceki dönemlerde gerçekleşemeyen mesleki kazanımlara ulaşmayı hedefleyecektir.

2. Yönetim Kurulu ve Organlarının Görev Dağılımı

Yönetim Kurulumuz, meslektaşlarımızın, mesleki ve sektörel bazdaki sorunlarına çözüm getiren yaklaşımları öngörüp savunacak, örgütlülüğü geliştirecek mesleki alanla ilgili çağdaş teknolojilerin kullanılması ve yaygınlaştırılmasını savunacak, halkımızın demokratik talepleri konusunda aktivitelere destek verecektir. Yönetim Kurulu aşağıdaki şekilde görev dağılımı yapmıştır.

Sedat TÜRKMEN: Şube Başkanı

Mehmet TATAR: II. Başkan

Müzeyyen ŞEVKİN: Yazman Üye

Hasan LAĞAP: Sayman Üye

Mustafa KAFADAR: Üye 

Mustafa AKYILDIZ: Üye 

Servet BAHADIRLI: Üye 

3. Katılım, Örgütlenme, Kurumsallaşma ve Üye Faaliyetleri

Şubemizin temel hedeflerinden biri mümkün olduğu kadar geniş üye katılımına sahip olmak ve etkin olarak üyelerimizin oda aktivitelerine katılımını sağlamaktır. Bölgemizde Birçok Üniversitede Jeoloji eğitimi verilmekte, her yıl yüzlerce öğrenci jeoloji mühendisi olarak mezun olmaktadır. Odamız tarafından gerçekleştirilen ve resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren SMM yönetmenliği ve uğraşlarımızla kazanılan haklar sayesinde Zemin etütlerinde Jeoloji Mühendisleri söz sahibi olmuşlardır. Artık gelinen noktada Jeoloji Mühendisliği Serbest Büro hizmetleri yaygınlaşmış toplam istihdam sıralamasında önemli bir sayıya ulaşmıştır. Bölgemizde birçok yeni büro açılmış ve jeoloji Mühendisliği alanında işsizlik göreceli olarak belli oranda azalmıştır. Ancak kazanılan mesleki hakların korunması ve mesleki ürünlerin kalitesinin arttırılarak saygın ve kalıcı bir mesleki yer edinmenin yolu sağlıklı bir denetimden geçmektedir. Mesleki denetim, meslek etiği bu dönemde üzerinde durulması gereken en önemli hususu oluşturacaktır. Kamusal bir hizmet olan jeolojik hizmetler doğal afetler açısından son derece sorumluluk isteyen ve diğer mesleklerden kısmen ayrılan bir konumdadır. Bunun bilinci ile Şubemiz mesleki denetim ve meslek etiği konusunda özel olarak komisyonlar oluşturarak, konunun takipçisi olacaktır.   Jeoloji mesleği ile ilgili bilimsel aktiviteleri tabanımıza yayıp ilgili ve gerekli yerlerde mesleki çıkarları kollamak ve diğer meslek gruplarına ve kamuoyuna iletmek, kabul ettirmek Şubenin temel işlevinden birini oluşturacaktır.

4. Genişletilmiş Danışma Kurulu

Odamız Ana yönetmeliğinin 104 ve 105. Maddelerinde Şube Danışma Kurulu ve görevleri yer almaktadır. Şube Danışma Kurulu; Şube Yönetim Kurulunun asıl ve yedek üyeleri, İl/İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu üyeleri ile İşyeri Temsilci ve/veya Yardımcıları, Uzmanlık Komisyonları üyeleri, Birlik ve Oda organlarında görev yapan üyelerle, Birlik ve Oda organlarında veya herhangi bir Şube Yönetim Kurulunda daha önce görev yapan üyelerden oluşur.

Bu dönemde, Şube yönetimi olarak yönetmelikte tarif edilen danışma kurulunu, bu çerçeveyi genişleterek daha katılımcı özellikle, çalışma programları, mesleki komisyonlar, stratejik planlamalar ve seçimlere yönelik çalışmalarda etkin kılabilmeyi hedeflemekteyiz.

Genişletilmiş Danışma Kurulu gündemin takip edilmesinde, programların hayata geçirilmesinde, Şube çalışmalarının denetlenmesi ve değerlendirilmesinde etkin rol alacaktır.

5. İl, İlçe Ve İşyeri Temsilcilikleri

Yeni dönem görev alacak İl – İlçe ve işyeri Temsilcilikleri belirlendikten sonra,  Temsilciliklerle periyodik toplantılar yapılacaktır. Ancak periyodik toplantılara ek olarak dönem içerisinde temsilciliklerde ve iş yerlerinde sık sık toplantılar yapılacak, sorunlar ve çözüm yolları açısından üyelerle bire bir görüşülecektir. Temsilciliklerin daha aktif üretken olmaları ve mesleki aktivitelerini arttırmaları konusunda şube olarak daha etkin olunacaktır. Temsilciliklerin kendi illerinde yapacakları etkinliklerin yanı sıra Şube etkinliklerine de daha aktif olarak katılımları sağlanacaktır.

6. Teknik Danışma Kurulu ve Uzmanlık Komisyonları

Oluşturulan Genişletilmiş Danışma Kurulunun önerileri çerçevesinde Şube bazında bir Teknik danışma kurulu oluşturularak çalışma gurupları belirlenecektir. Bu kurulun görevleri çalışma alanlarımızı ilgilendiren konularda görüş ve raporlar üretmek, bir şekilde bilirkişilik görevi yapmaktır. Ancak kurul farklı dallarda uzman olan üyelerden oluşacağı için her konu için farklı bir alt komisyon oluşturulması sağlanacaktır. Tüm bu çalışmalara katılabilecek uzman üyelerimizin oluşturduğu Teknik Danışma Kurulu’nun belirli periyotlar ile toplantılar düzenleyerek mesleğimizi ilgilendiren önemli konularda rapor tanzim edip Şubeye görüş sunması sağlanacaktır.

7. Mesleki Çalışmalar ve Çalışanların Sorunları İle İlgili Çalışmalar

Jeoloji mühendisliği hizmetlerinin yapılması konusunda özellikle parsel bazında zemin etütlerinin yapılması ile ilgili olarak önemli kazanımlar elde edilmiştir. Ancak bu konunun İmar yasasında yerini alması ve kalıcı olarak bir çerçeveye oturtulması maalesef hala gerçekleşmemiştir. Bu konuda Oda Merkezi ile birlikte gerekli girişimlerde bulunulacak ve önerilerimiz bir kez daha yinelenerek baskı unsuru olmaya devam edilecektir.

Yeraltı suyu yasası yenilenmelidir. Bu konuda çalışmalarımız devam etmekte olup, DSİ de görev yapan meslektaşlarımızın da katkıları ile kamusal kaynak olan yeraltısularının korunması ve daha verimli kullanımı için mücadelemiz devam edecektir. YAS konusunda mesleki konumumuz yasal güvenceye kazandırılmalıdır.

DSİ tarafından verilen Yeraltısuyu arama ve kullanma belgelerini hazırlamada yetkili sorumlu Mühendis, Odamızın ve DSİ Genel Müdürlüğündeki meslektaşlarımızın katkıları ile Jeoloji Mühendisi olarak belirlenmiş ve bu durum DSİ’nin tüm Bölge Müdürlüklerinde uygulanmaya konulmuştur. Jeoloji Mühendislerinin yıllardır sorunu olan bu durum mesleğimiz adına bir kazanım olmuştur. DSİ tarafından verilen Teknik Sorumlu belgesinin kimlere verileceği konusunda bir takım sıkıntılar yaşanmaktadır. Özellikle yeni mezun üyelerimizin bu belgeleri alması sırasında karşılaştıkları sorunları ortadan kaldırmaya yönelik olarak, eğitim seminerleri düzenlenecek ve bu seminerlere katılan üyelere verilecek belgelerle DSİ’den teknik sorumlu belgesi alınması sağlanacaktır. Bu konuda DSİ Bölge Müdürlüğü ile işbirliği önemli bir yer tutacaktır.

Çevre yasasında jeoloji mühendislerine önemli görevler yüklenmesine karşın ÇED ve ÖNÇED uygulamalarında jeoloji mühendisleri olması gereken konumda değildir. Bu konuda İl Çevre Müdürlüğü, Çevre Mühendisleri ve Maden Mühendisleri Odası ile gerekli girişimlerde bulunarak Jeoloji Mühendislerinin ÇED ve ÖNÇED raporlarının hazırlanmasında olması gereken konumuna getirilmesi sağlanacaktır. Bir önceki dönemde başlattığımız ÇED seminerlerine devam edilecektir.

8. İşsiz Üyelerimize Yönelik Çalışmalar

Bugün için işsizlik Türkiye’nin en büyük problemlerinden bir tanesidir. Gerek mühendislik alanında gerekse de diğer tüm alanlarda işsizlik her geçen gün artmaktadır. Adana şube olarak bu alanda, çalışmayan üyelerimizin sorunlarına çözüm getirmek, iş alanı yaratma konusunda girişimlerde bulunulacak ve diğer ilgili kurumlarla da birlik olunup bu yöndeki tüm çalışmalar desteklenecektir. Alınan iş ilanlarının anında işsiz üyelere duyurulması sağlanacaktır.

9. Eğitim / Meslek İçi Eğitim

Gerek kamuda gerekse özelde çalışan yeni mezun veya mesleği yeni icra etmeye başlayan meslektaşlarımızın daha donanımlı hale getirilmeleri ve mesleki anlamda birliktelik sağlanması açısından ÇED, Endüstriyel Hammaddeler, Mermer, Bilgisayar Uygulamaları, Yer altı Suyu, Jeoteknik vb. meslek içi eğitim seminerleri düzenlenecektir. Daha çok Adana da düzenlenen bu seminer faaliyetlerinin bir kısmının İl Temsilciliklerimizin bulunduğu illerde yapılması sağlanacaktır.  Bu kurslar mümkün olabilirse uygulamalı şekilde arazi çalışmaları ile de desteklenecektir.

Hazırlanan YAS arama ve kullanma belgeleri jeolojik ve jeoteknik zemin etüt ve ÇED raporları vs gibi raporlar yıllardır Şubemizin uzun mücadeleleri sonucu belirli bir format standardına ulaşmıştır. Hazırlanmış olan raporların, konusunda uzman bir denetleme komisyon tarafından incelenmesi uygulamasına devam edilecektir. Bu formatların uygulanması ve geliştirilmesi konusunda bu işleri yapmakta olan meslektaşlarımız ile periyodik toplantılar düzenlenecek ve uzman meslektaşlarımızın katkı koymaları sağlanacaktır.

10. Serbest Bürolar ve SMM Uygulamaları - Mesleki Denetim

Çalışanların sorunları; kamu ve özel sektör olarak iki ana başlık altında ele alınacaktır. Kamuda çalışanların özlük hakları ile mesleki görevlerini yerine getirme açısından önemli sorunları bulunmaktadır. Esas olarak kamunun etkinliği ve kamu kuruluşlarının daha etkin olması ve devletin yapması gereken mühendislik alt yapının yaygınlaşması meslektaşlarımızın daha ekonomik ve daha uygun şartlarda çalışmalarının yolunu açacaktır.

Özel sektörde çalışan birçok üyemizin hiçbir özlük hakkı, sendikası ve güvencesi bulunmamaktadır. Birçok büyük inşaat projesinde yabancı ve yerli firmalarda aynı işleri yapan Jeoloji Mühendisleri çok farklı koşullarda çalışmaktadırlar. Zorunlu olmasına karşın özel sektörde çalışan birçok Jeoloji Mühendisi odaya kayıtlı değildir. Dolayısıyla oda olarak etkin olunamamaktadır. Bu konularda daha etkin olunacak ve özel sektörde çalışan üyelerimizin sorunları ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için çaba harcanacaktır. Zira eskiden kamu ağırlıklı olan üye dağılımı yarı yarıya özel sektör tarafına doğru değişmektedir.

11. Tanıtım Çalışmaları

Jeoloji Mühendisliği ve Jeoloji Mühendislerinin işlevi konusunda kamuoyunda ve diğer meslek mensupları arasında bir bilgi eksikliği olduğu bilinmektedir. Bu eksikliği giderecek şekilde, mesleğimizin tanıtımı için Kurumları, Basını ve Kamuoyunu bilgilendirici tanıtım programı uygulanacaktır.

Ayrıca başta deprem olmak üzere doğal afetler konusunda Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak. İlköğretim ve Liselerde seminer veya konferanslar düzenlenecektir.

12 - Öğrenciler İle İlgili Faaliyetler

Öğrenci üyelerin mezun olduklarında yönelebilecekleri iş potansiyeli de göz önüne alınarak bu yönde bir eğitim müfredatı uygulaması gerekmektedir. Bu konuda Üniversitelerle işbirliği yapılarak gerekli destek verilecektir. Öğrenci üyelerimize yönelik başlatılan JeoGenç örgütlenmesi çerçevesinde öğrenci üyelerimizin sosyal, mesleki ve çevre bilincine katkıda bulunmak ve oda öğrenci ilişkilerini daha da artırmak amacıyla doğa yürüyüşleri, teknik geziler, belgesel gösterimleri, seminerler, bilgisayar kursları, tiyatro etkinlikleri düzenlenecektir. Staj yapacak öğrenciler için oluşturulacak staj komisyonu tarafından staj yerleri bulunması yönünde kurumsal bir yapı oluşturulacaktır.

13. Sosyal Faaliyetler

Üyelere yönelik yemek, tiyatro, arazi ve piknik gezileri ile büyük mühendislik projelerini üyelerimizin yakından görmesi için teknik geziler düzenlenecektir.

Ayrıca gönüllü olan tüm üyelerimizden kan grubu bilgileri alınarak, acil durumlarda ihtiyacı olan üyelerimizin kullanması için bir kan grubu bankası oluşturulacaktır.

Okunma Sayısı: 3235
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası