TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

  8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

 

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Tüm dünya kadınlarının dayanıştığı, sorunlarını dile getirdiği bir gün.. İnsanlığın yarısını oluşturan tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun.

 

Odamız üyelerinin % 21 ‘i kadın jeoloji mühendisleridir. Kadın üyelerimiz iş bulma ve çalışma koşulları yönüyle erkek üyelerimize göre eşitsiz koşullara tabii kalmaktadırlar. Jeoloji mühendisinin çalışma sahası doğadır ve konunuz gereği zorlu topografyalarda çalışmak zorunda kalırsınız. Etüt için elinizde harita, bütün gün kilometrelerce yürümeniz gerekebilir. Çalışılan alanlar, genelde şehir merkezinin dışında kırsal bölgelerde olduğu için çoğunlukla köylerden geçmeniz ve oradaki insanlarla ilişki içinde olmanız gerekir. Bütün bunların dışında en önemlisi, o işi yeterince sevdiğiniz ve kendinizden bir şeyler katabildiğiniz sürece ne kadar zor olduğunun hiçbir önemi yoktur. Anneliği ve sosyal hayatta üstlendiğimiz bütün görevleri seviyoruz. Kadın olmanın yaşattığı en güzel duygunun ve şansın anne olmak olduğu kesin ancak var oluşumuzun annelikle, ev işleri ve çocuk bakımı ile sınırlandırılması yanlış bir yaklaşımdır. Emeğini ve mesleki birikimini ülkesinin gelişimi ve toplumun çıkarı için harcamış kadın meslektaşlarımız, mesleklerinde an az erkek meslektaşları kadar başarılı olduklarını ispatlamışlardır.

 

Büyük oranda erkekler için tanımlanmış bir meslek dünyasında kadına yer açmak, üniversitelerin kapılarını açmaktan çok daha zor olmaktadır. İş yaşamında cinsiyet ayrımcılığı, aslında tüm kadınların muzdarip olduğu bir konudur. Mühendis kadınlar ise, tüm bu sorunların yanında meslekleri ‘‘erkek işi‘‘ olarak görüldüğü için istedikleri işlerde çalışamamaktadırlar. Şantiye, üretim alanı gibi bölümlerde, işverenlerin deyişiyle ‘‘çok sayıda erkek işçi çalıştığı için‘‘   kadın mühendisler tercih edilmemektedir. Çoğu AB ülkesinde, cinsiyet ayrımcılığını yasaklayan yasalar var. ABD ‘de ise işe başvururken isim verme, fotoğraf ekleme zorunluluğu bile yok. Kişinin medeni haliyle ilgili sorular sorulması yasak. Bizde de 2003 yılında değişen İş Kanunu‘yla iş görüşmelerinde, işin devamında ve iş sözleşmesinin feshinde ayrımcılık yasaklandı. Fakat bir yaptırım öngörülmedi. İş ilanlarında ayrımcılıkla ilgili hiçbir düzenleme getirilmedi. 2005 ‘ de değişen TCK ‘da ayrımcılığı yasaklayan bir düzenleme yapılmış olmasına rağmen ancak bu düzenleme, sadece yorum yoluyla uygulanabilmektedir. Erkek eleman aradığını belirten şirketlere başvuran kadınlar, reddedildiklerinde İş Kanunu‘nun 5‘inci maddesine dayanarak dava açabilirler. Bu duruma maruz kalan kadınlar bilmelidir ki ayrımcılık yaptığı için işverenden tazminat alma hakları doğmaktadır.

Kadınların çalışma hayatına konulan bütün bu engeller sonucu, Türkiye ‘de kadınların ancak % 24 ‘ ü çalışabilmektedir. Avrupa‘ da bu oran % 57‘ dir. Türkiye‘de kadınların yoğunlaştığı bazı meslek alanları; tekstil, öğretmenlik ve sağlık sektörleri iken kadın yöneticilerin oranı ise sadece % 1 ‘dir.

 

Biz kadınlar, artık ikinci cins sayılmadığımız bir dünyada yaşamak istiyoruz. Toplumda kadını ezen, baskı altında tutan, bağımlı kılan, ikincil konuma iten görüş ve zorlamaları hiçbir zaman kabul etmiyoruz.

 

Ayrıştırılmayacağımız, sıkıntısız bir kadınlar günü kutlama temennilerimizle bütün kadınların dünya kadınlar gününü kutluyoruz.

 

Okunma Sayısı: 3320
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası