TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI ÇAMUR VE BALÇIK ÜZERİNE İNŞA EDİLİYOR
İstanbul Şubemiz, 3. Havalimanı’nın yapılacağı bölgeyi çevre jeolojisi açısından inceleyen bir rapor hazırladı. Raporda, alanın jeolojik ve tektonik yapısı nedeniyle havalimanı inşaatına uygun olmadığı belirtildi.

İstanbul Şubemiz, 3. Havalimanı`nın yapılacağı bölgeyi çevre jeolojisi açısından inceleyen bir rapor hazırladı. Raporda, İstanbul`un Karadeniz kıyısında, Terkos gölünün bitişiğinde belirlenen 7 bin 594 hektar büyüklüğündeki alanın jeolojik ve tektonik yapısı nedeniyle havalimanı inşaatına uygun olmadığı belirtildi.

Rapora göre alandaki terk edilmiş kömür sahalarında yapay olarak oluşmuş göller ve tepelerin giderilmesi için aşırı miktarda kazı ve dolgu yapılması gerekiyor. Alandaki büyük göllerin tabanındaki 6,5 metreye kadar varan kalınlıkta balçık ve gevşek malzemelerden oluşmuş maden atık yığınları zemine ait tehlikeli özellikleri oluşturuyor.

İnşaat sahasında yapılan sondajlarda, onlarca metre çamurlu killi seviye tespit edilirken sağlam zemine ise ulaşılamadı. Raporda, mevcut suni göllerin susuzlaştırılması, yeraltı su seviyesinin belirsizliği, rehabilite edilmeden terk edilmiş kömür ve kil sahaları, yüzeysel ve derin heyelanlar, sıvılaşma riskleri alanın inşaata uygun olmamasının nedenleri arasında sayıldı.

Raporun tamamını okumak için lütfen tıklayınız.

Okunma Sayısı: 3239
Fotoğraf Galerisi
TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası